video/ riječi koje su odjeknule

Izrecitovala poemu o jedinstvu i oduševila svijet: Ko je mlada pjesnikinja Amanda Gorman koja je briljirala na Bidenovoj inauguraciji?

ŽENA iN 21.01.21, 10:15h

Izrecitovala poemu o jedinstvu i oduševila svijet: Ko je mlada pjesnikinja Amanda Gorman koja je briljirala na Bidenovoj inauguraciji?
Kada dođe dan pitamo se gdje možemo pronaći svjetlost u ovoj beskrajnoj sjeni – riječi su kojima počinje njena poema koju je recitovala pet minuta

 

Amanda Gorman je najmlađa pjesnikinja koja se obratila na inauguraciji predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, a sunarodnjake je jučer pozvala na jedinstvo i zajedništvo.


Na inauguraciji novoizabranog predsjednika Joea Bidena obratila se svojim djelom “The Hill We Climb”.

 

Kada dođe dan pitamo se gdje možemo pronaći svjetlost u ovoj beskrajnoj sjeni – riječi su kojima počinje njena poema koju je recitovala pet minuta.


Osvrnula se i na nasilni ulazak pristalica bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u Kongres.

 

Vidjeli smo silu koja je htjela uništiti našu naciju, a uništiti našu državu značilo bi odgađanje demokratije. I skoro da se uspjelo u tome. Demokratija se može privremeno odgoditi, ali se ne može trajno poraziti – poručila je 22-godišnja Gorman.


U poemi je sebe opisala kao “mršavu crnkinju koja je potekla od robova i koju je samohrana majka odgojila da može sanjati da bude predsjednica”.

 

Urednik u BBC-ov redakciji za kulturu Will Gompertz smatra da je poema izabrana za pravu priliku i da će se pamtiti nakon inauguracije. Ocijenio je da ju je recitovala, kako je naveo, graciozno. Mišljenja je da djelo sadrži riječi koje će odjeknuti širom svijeta.

 

Oduševljenje Gorman iskazali su i Oprah Winfrey, bivše prve dame SAD-a Michelle Obama i Hillary Clinton. Rođena je 1998. u Los Angelesu, a kao dijete imala je govornu manu, baš kao i predsjednik Joe Biden.

 

Nagrađivana je za svoja djela i studirala je sociologiju na Harvardu. Svoju prvu knjigu “The One for Whom Food” je objavila 2015. godine, a tokom ove godine bi trebala objaviti i slikovnicu “Change Sings”, prenosi BBC.

 

 

(Hayat, DEPO PORTAL/rm)

BLIN
KOMENTARI