Novi ministar zdravstva KS poručuje

Haris Vranić: Prihvatio sam se đavoljeg posla... Jedan od prioriteta je uspostavljanje post Covid ambulante

Front 20.01.21, 19:53h

Haris Vranić: Prihvatio sam se đavoljeg posla... Jedan od prioriteta je uspostavljanje post Covid ambulante
Mislim da članovi Kriznog štaba nisu trebali biti direktori JZU jer su oni svojim stavovima, a braneći svoje ustanove, remetili stavove struke. Najveća zamjerka je što su politika i vansistemske ruke iz sjene vukle konce unutar Kriznog štaba. Toga više neće biti, odlučan je Vranić

 

Planovi su veliki, znate koliko je zapušten zdravstveni sistem u Kantonu Sarajevo, zadnjih praktično osam mjeseci, nije bilo ministra na čelu tog resora, onda je logično da su očekivanja velika. Kazao je na početku razgovora za Avaz prof. dr. Haris Vranić, ministar zdravstva KS i predsjednik Kriznog štaba KS.

 

Dodao je da su prioriteti nastavak borbe protiv pandemije COVID-19, organiziranje imunizacije, poboljšanje kvaliteta usluge i dostupnosti ljekara pacijentima, uvezivanje JZU i odabir najboljih menadžmenta koji mogu pratiti ove procese.

 

- Ministarstvo je zbog nedostatka ministra bilo, najblaže rečeno, uspavano i tromo. Treba popuniti nedostajući kadar, neki uskoro idu u penziju, a napravit ćemo i neke značajne rokade unutar pojedinih resora. Uglavnom, ministarstvo treba raditi punim kapacitetom da bi se u narednom periodu samo stiglo ono što je zaostatak zadnjih osam mjeseci – ističe Vranić.

 

Kada je u pitanju Krizni štab KS na čijem čelu je odnedavno, kaže kako primijeti da novi sastav nije po mjeri opozicije.

 

- Prvenstveno, nažalost, zbog nacionalnih i teritorijalnih razloga. Prošlom sazivu ne zamjeram mnogo, mislim da su predano radili u svojim mogućnostima. Mislim da članovi Kriznog štaba nisu trebali biti direktori JZU jer su oni svojim stavovima, a braneći svoje ustanove, remetili stavove struke. Najveća zamjerka je što su politika i vansistemske ruke iz sjene vukle konce unutar Kriznog štaba. Toga više neće biti – odlučan je Vranić.


Kaže kako se ne plaši činjenice da su sada sve oči uprte u njega.


- Da se plašim, ne bih se prihvatio ovog đavoljeg posla. Vjerujem u svoje saradnike, u ovu Vladu, vjerujem u četvorku, imam punu podršku i ne vidim prepreke, ni razloga da ne bude i uspjeha, kako u nastavku borbe s epidemijom, tako i s planiranom reorganizacijom čitavog sistema koji treba približiti pacijenta – kazao je Vranić.

 

I prof. dr. Vranić nedavno se zarazio koronavirusom, uprkos svim zaštitnim mjerama kojih se pridržavao.

 

- Nažalost, ne postoje apsolutno sigurne mjere koje će vas u potpunosti zaštititi. Osjećam se zadovoljavajuće, a budući da ovaj virus daje neuobičajeno veliki broj simptoma, znači da daje i veliki broj multisistemskih komplikacija, a sad vidimo, i iz prakse i objavljenih radova, da se javljaju i kasne komplikacije. Zbog toga su nam jedan od prioriteta i post Covid ambulante koje će pratiti takve bolesnike – rekao je Vranić.

 

Prof. dr. Vranić koronom se zarazio baš u periodu kada je preuzimao mandat ministra, što je izazvalo i šaljive komentare na društvenim mrežama. I njemu je to pomalo smiješno.

 

- Mogu samo reći da je to čista slučajnost, nešto kao “Murphy's law” – kroz šalu je rekao Vranić.

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI