NA ODLASKU TRUMPOVE VLASTI

Pompeo se obrušio na Kinu: 'Počinili ste genocid nad muslimanima i etničkim manjinama u zapadnoj regiji Xinjiang!'

Front 20.01.21, 10:46h

Pompeo se obrušio na Kinu: 'Počinili ste genocid nad muslimanima i etničkim manjinama u zapadnoj regiji Xinjiang!'
- Nakon pažljivog razmatranja dostupnih činjenica, ustanovio sam da je barem od marta 2017. Narodna Republika Kina, pod direktivom i kontrolom kineske Komunističke partije, počinila zločine protiv čovječnosti nad većinski muslimanskim Ujgurima i pripadnicima ostalih etničkih i vjerskih manjinskih grupa u Xinjiangu – navodi Pompeo u izjavi za javnost

 

 


Na putu ka izlaznim vratima, američki državni sekretar Mike Pompeo ponovo se obrušio na Kinu u utorak, objavljujući da njena politika prema muslimanima i etničkim manjinama u zapadnoj regiji Xinjiang predstavlja "zločin protiv čovječnosti" i "genocid". Rijetko korištena terminologija sasvim sigurno će izazvati ljutitu reakciju Pekinga.

 


Pompeo je iznio te navode samo 24 sata prije nego što novoizabrani predsjednik Joe Biden preuzme dužnost. Nije bilo nikakve trenutne reakcije iz nastupajućeg Bidenovog tima, iako su on i članovi njegovog tima za nacionalnu sigurnost u prošlosti izražavali podršku takvim navodima.


Pompeove tvrdnje neće imati neće imati nikakve trenutne reperkusije, iako bi zakonske implikacije takvih optužbi mogle značiti da SAD moraju to uzeti u obzir u formuliranju svoje politike prema Kini. SAD su se oglašavale tim povodom i poduzimale su akciju, provodeći brojne sankcije protiv visokih čelnika kineske Komunističke partije i državnih preduzeća za koje tvrde da finansiraju projekat represije širom Xinjianga.


Mnogi od onih koji su optuženi da su učestvovali u represiji već su pod američkim sankcijama. Optužbe za genocid znače da će se sada nove mjere lakše uvoditi.


- Nakon pažljivog razmatranja dostupnih činjenica, ustanovio sam da je barem od marta 2017. Narodna Republika Kina, pod direktivom i kontrolom kineske Komunističke partije, počinila zločine protiv čovječnosti nad većinski muslimanskim Ujgurima i pripadnicima ostalih etničkih i vjerskih manjinskih grupa u Xinjiangu – navodi Pompeo u izjavi za javnost, prenosi AP.

 

(FENA/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI