MILIJARDE, MILIJARDE...

Sada je i to poznato: Koliko će Pfizer-BioNTech i Moderna zaraditi od prodaje vakcina protiv korona virusa?

Biznis Klub 19.01.21, 17:19h

Sada je i to poznato: Koliko će Pfizer-BioNTech i Moderna zaraditi od prodaje vakcina protiv korona virusa?
Iako Pfizer i Moderna pretenduju na najveći udio u prodaji vakcina do 2021. godine, podaci koje je iznio Bloomberg pokazuju da je AstraZeneca proizvođač lijekova s najvećim brojem naručenih doza vakcine

 

 


Godina 2021. biće značajna za farmaceutske kompanije koje vode trku s razvojem i prodajom vakcina protiv Covida-19 a na horizontu se već naziru ogromni prihodi. Kao neki od najznačajnijih igrača na tržištu, farmaceutski giganti Pfizer i Moderna podijeliće lavovski dio kolača od prodaje vakcina do 2021. godine.


Prema podacima koje je iznio Finaria.it, očekuje se da će prodaja vakcina koje su proizveli BioNTech-Pfizer i Moderna do 2023. godine donijeti prihod od 14,7 milijardi dolara, piše BiznisInfo.


Potreba za vakcinama veća je nego ikad jer su zemlje širom svijeta trenutno suočene s punom snagom drugog vala pandemije a mnoge zemlje već su odobrile pojedine vakcije i počele njihovu primjenu.


Pad prihoda


Podaci Evaluate Vantagea pokazuju da će vakcina protiv Covida-19 koju su zajednički proizveli BioNTech i Pfizer generirati više od 3,1 milijarde dolara prihoda od prodaje tokom 2021. Međutim, očekuje se da će ta brojka pasti na ispod 1,4 milijarde dolara 2022. i nastaviti padati u sljedećih nekoliko godina.


Značajan nedostatak njihove vakcine je potreba za ultrahladnim skladištenjem. Mnoge zemlje nemaju potrebnu logistiku hladnog lanca i najvjerovatnije je neće imati u godinama koje dolaze. Zato se predviđa da će 2023. prodaja BionTech-Pfizer vakcine donijeti 914 miliona dolara, gotovo 3,5 puta manje nego 2021. godine.


Stabilan prihod


Očekuje se da će vakcina koju je razvila biotehnološka kompanija sa sjedištem u Massachusettsu, Moderna Therapeutics, u saradnji s Nacionalnim institutima za zdravlje ove godine ostvariti prihod od preko 3,5 milijardi dolara, što je 400 miliona dolara više od one BioNTech-Pfizerove.


Ova vakcina je odobrena u Sjedinjenim Državama, Ujedinjenom Kraljevstvu, Evropskoj uniji, Kanadi i Izraelu a statistike pokazuju da se očekuje da će godišnji prihod od njene prodaje ostati oko 2,9 milijardi dolara u sljedeće dvije godine.


Vakcina protiv AstraZenece / Oxforda vodi u broju naručenih doza


Iako Pfizer i Moderna pretenduju na najveći udio u prodaji vakcina do 2021. godine, podaci koje je iznio Bloomberg pokazuju da je AstraZeneca proizvođač lijekova s najvećim brojem naručenih doza vakcine.


Početkom 2021. godine već su imali ugovorenu prodaju skoro tri milijarde doza a jedna od najvećih prednosti ove vakcine je sposobnost čuvanja na prosječnoj temperaturi hladnjaka dok je ostalim potrebno izuzetno hladno skladištenje.


Iako je još uvijek u fazi III kliničkih ispitivanja i bez odobrenja, Novavaxova vakcina druga je po broju narudžbi u svijetu s gotovo 1,3 milijarde naručenih doza.


Statistički podaci pokazuju da je vakcina BioNTech-Pfizera do prošle sedmice naručena u 816 miliona doza. Slijede Gamaleya, Sanofi / GSK i Moderna, sa 727 miliona, 712 miliona, odnosno 441 miliona narudžbi, piše BiznisInfo.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

BLIN
KOMENTARI