UPOZORENJE IZ BIHAMK-a

Opasne ceste: Poledica na svi putnim pravcima, a tek nam stižu izuzetno niske temperature

Hronika 17.01.21, 09:53h

Opasne ceste: Poledica na svi putnim pravcima, a tek nam stižu izuzetno niske temperature
U slučaju problema na cesti i potrebe za pomoć, pozovite broj 1282

 

 


Prema prikupljenim podacima ovoga jutra saobraća se po mokrom i mjestimično klizavom kolovozu, a u višim predjelima kolovoz je mjestimično zasniježen. Zbog niskih temperatura moguća je poledica na svim putnim pravcima.


Ekipe putne službe su na terenu i intervenišu na svim dionicama gdje je to neophodno. Podsjeća se da je posjedovanje zimske opreme obavezno za sve kategorije vozila.


S obzirom na to da su za vikend i početak naredne sedmice u BiH najavljene izuzetno niske temperature, vozači se savjetuju da vozilo pripreme za zimske uslove vožnje: češće palite vozilo kako akumulator ne bi oslabio, provjerite ispravnost akumulatora prije početka radne sedmice, podmažite gume i brave na vratima vašeg vozila, očistite vozilo od snijega i leda, dopunite gorivo minimalno do pola rezervoara, a u slučaju potrebe pozovite na broj 1282.


Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.


Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Stupari-Živinice, Vitez-Travnik, Živinice-Banovići, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Gromiljak-Blažuj i Šuica-Tomislavgrad.


Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.


IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA:


MAGISTRALNI PUTEVI:


M-5
Bihać-Ripač (Pritoka), zbog radova na izgradnji pješačke staze saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
Vitez-Travnik, zbog sanacionih radova na mostu preko rijeke Bile saobraća se jednom trakom naizmjenično.
Blažuj-Gromiljak-Kaonik, jednom trakom zbog radova saobraća se na dionici Han Ploča-Kobiljača (radovi na izgradnji trake za spora vozila), kao i na mostu preko rijeke Ivančice u Busovači.
Rogatica-Ustiprača, u toku su radovi na sanaciji tunela Brčigovo, zbog čega se saobraća usporeno.


M-6.1
Posušje-Tomislavgrad (naselje Čitluk), zbog izvođenja radova na izgradnji kružnog toka saobraća se jednom trakom, naizmjenično.


M-14.2
Drvar-Bosansko Grahovo (Resanovci), zbog izvođenja radova na izgradnji trake za spora vozila saobraća se jednom trakom naizmjenično.


M-15
Šuica-Tomislavgrad (u naselju Šuica), zbog radova od 07 do 17 sati vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.


M-16
Klašnice-Laktaši , zbog radova na izgradnji kružnog toka u Laktašima saobraćaj je obustavljen. Putnička vozila preusmjeravaju se na obilaznice u neposrednoj blizini, dok se teretna vozila (osim vozila dostave ) preusmjeravaju na autoput.

Livno- Šuica (Stežanj- Trivunova krivina), zbog izvođenja radova na izgradnji trake za spora vozila saobraća se jednom trakom naizmjenično uz moguće povremene kraće obustave.


M-16.2
Gračac (Prozor), zbog radova na izgradnji pješačke staze saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
Prozor-Jablanica Zbog radova u tunelu Jasen putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.


M-17
Buna-Tasovčići, zbog izgradnje mosta Počitelj saobraća se usporeno.
Drivuša, izvode se radovi na izgradnji pristupnog puta za most “Drivuša” sa privremenim priključkom na magistralni put M-17. Saobraća se usporeno u zoni izvođenja radova.
Petlja Blatuša kod Zenice, zbog radova na sanaciji mosta na petlji Blatuša za saobraćaj se zatvara pravac Zenica-Doboj i ulaz iz pravca Sarajeva u Zenicu.


M-18
Stupari-Živinice (Đurđevik) u toku su sanacioni radovi, saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila (postavljeni semafori).
Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.


M-19.2
Kladanj-Vlasenica (u Turalićima, most preko potoka Jezernica) sanacioni radovi, u funkciji je obilaznica u neposrednoj blizini-naizmjenično propuštanje vozila.


REGIONALNI PUTEVI


R-426 Hutovo-Ravno (Velja Međa-Trnčina), zbog izvođenja radova saobraća se jednom trakom naizmjenično uz moguće povremene obustave.


R-448 Goražde, zbog radova na mostu preko rijeke Drine obustavlja se saobraćaj. Za vrijeme obustave putnička vozila, kao i teretna vozila do 7,5 tona, preusmjerit će se na most Alije Izetbegovića, dok će vozila teža od 7.5 tona usmjeravati ulicama Alije Hodžića i Maršala Tita, a u suprotnom smjeru ulicama Mehe Drljevića-Kulina bana i Alije Hodžića.


R-458 Površnica-Lopare-Čelić, saobraćaj teretnih vozila preusmjeren je na put Lopare-Priboj-Banj Brdo.


R-466 Kraljeva Sutjeska-Ponijeri (Mehorići), zbog oštećenja mosta preko rijeke Trstionice obustavljen je saobraćaj. Vozila se preusmjeravaju na dionicu Kakanj-Tršće-Ponijeri.


R-469 Živinice-Banovići (Oskova), zbog radova u vremenu od 07 do 16 sati saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.


KANTON SARAJEVO


- Zbog izvođenja radova na izgradnji isključne trake za industrijsku zonu na Zapadnom prilazu gradu (smjer Ilidža-Blažuj), u vremenu od 07 do 17 sati, saobraća se usporeno, jednom trakom.


- Zbog izgradnje objekta u ulici Čadordžina, obustavlja se saobraćaj u vremenu od 09 do 13 sati.


- Zbog sanacionih radova u vremenu od 07 do 18 sati obustavlja se saobraćaj u ulicama: Ašikovac, Kartal i Šejh Mehmedova.


- Zbog izvođenja sanacionih radova usporeno se saobraća u ulicama: Bulevar Meše Selimovića (uz tramvajsko stajalište Otoka), Antuna Hangija, Zaima Šarca, Hadžibešireva, Budakovići, Mandrina, Kartal Gornji, Kartal Donji, Kamenica, Paje malta, Kolodvorska, Dženetića čikma, Skenderpašina, Branilaca Šipa i Džemala Bijedića (od IX do VII transferzale), saopćeno je iz IC BIHAMK-a.

 

(FENA/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI