A NEKAD JE SVE BILO PUNO LJUDI

Pustoš u bh. gradu: 'Došlo je do grla, u Sarajevu se kafanama ne naplaćaju bašte ni komunalne takse, a mi propadosmo!'

Biznis Klub 16.01.21, 12:35h

Pustoš u bh. gradu: 'Došlo je do grla, u Sarajevu se kafanama ne naplaćaju bašte ni komunalne takse, a mi propadosmo!'
"Ne možemo ni plate isplatiti radnicima i zaista ne možemo dalje. Imali smo neke pomoći, predali smo kada je bio javni poziv i neki su dobili oko 700 KM sa kojima se za jedan mjesec ne može isplatiti radnicima samo doprinosi i plata. Nas 60 posto je odbijeno zbog jednog papira"

 


Goraždanski ugostitelji upozorili su gradske i kantonalne vlasti da će, ukoliko hitno ne poduzmu odgovarajuće mjere, u narednim mjesecima doći do zatvaranja ugostiteljskih objekata u gradu na Drini i masovnog otpuštanja radnika.


U Udruženju ugostitelja Goražde naglašavaju da je hitno potrebna pomoć jednoj od najugroženijih grana privrede.


- Ugostitelji su trenutno u težoj situaciji nego prilikom potpunog lockdowna u martu mjesecu, jer su tada vjerovali da pandemija neće potrajati i da dolaze bolji dani za ugostiteljstvo. Međutim, već mjesecima rade sa ograničenim radnim vremenom, ali i brojem gostiju koji mogu boraviti u objektu, a uz to, mnogi ne posjećuju lokale zbog pandemije i besparice - ističe predsjednik Udruženja ugostitelja Armin Pišmo.


Ističe da se bez pomoći nadležnih, ugostitelji nalaze u bezizlaznoj situaciji.


- Mi ne možemo ni plate isplatiti radnicima i zaista ne možemo dalje. Imali smo neke pomoći, predali smo kada je bio javni poziv i neki su dobili oko 700 KM sa kojima se za jedan mjesec ne može isplatiti radnicima samo doprinosi i plata. Nas 60 posto je odbijeno zbog jednog papira - kaže Pišmo.


Dodatno ogorčenje goraždanskih ugostitelja izaziva i, kako navode, neravnopravan odnos ugostitelja u BPK i primjerice Sarajevskom kantonu, gdje, kako tvrdi Pišmo, i pored većeg prometa imaju i niz drugih povlastica od strane države.


- Po našim saznanjima, oni ne plaćaju bašte i bili su oslobođeni te obaveze, kao i komunalne takse, i nisu dobili račune. Očito je da tamo neko za njih ima više sluha, nego kod nas, iako živimo u istoj državi. Kod nas se nažalost sve radi na štetu ugostiteljstva i umjesto da ljude privučemo u ovaj grad, radi se suprotno. Ulica Zaima Imamovića u kojoj je većina kafića i barova sve je pustija, a objekti zaključani - kaže Pišmo.


Napominje da je na području Grada Goražda oko 150 osoba uposleno u ugostiteljstvu te upozorava da su, ukoliko se nastavi nebriga, otpuštanja neminovna.


- Vjerujte da je došlo do kraja. Ugostitelji traže da im se pomogne, jer u suprotnom svi smo saglasni da ćemo biti prinuđeni otpustiti radnike i poslati ih na biro, te da ćemo najvjerovatnije izaći na proteste - upozorio je predsjednik Udruženja ugostitelja Goražde.

 

(FENA/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI