IZMJENA NAZIVA ULICA U BiH

Islamska zajednica oštro osudila Inicijativu Damira Arnauta: 'Ne može tako, nije Husein Đozo isto što i četnički zločinci'!

Front 15.01.21, 18:41h

Islamska zajednica oštro osudila Inicijativu Damira Arnauta: 'Ne može tako, nije Husein Đozo isto što i četnički zločinci'!
Iz Ureda za odnose sa javnošću IZ-a navode da se u ovoj inicijativi na neprihvatljiv način na istu ravan dovode presuđeni ratni zločinci i neke važne ličnosti za Islamsku zajednicu

 

 


Povodom Inicijative zastupnika Naše stranke Damira Arnauta, koju je prije nekoliko dana usvojio Predstavnički dom državnog parlamenta, reagovao je Rijase Islamske zajednice BiH.

 


Podsjećamo, usvojena je Arnautova Inicijativa  u kojoj se se od općina i gradova širom Bosne i Hercegovine traži da ulice, škole i druge javne površine koje nose nazive po nacističkim i fašističkim zvaničnicima i njihovim saradnicima, zamijene sa imenima osoba iz BiH koje su priznate kao Pravednici među narodima od strane Yad Vashem centra u Jerusalemu


Iz Ureda za odnose sa javnošću IZ-a pak navode da se u ovoj inicijativi na neprihvatljiv način na istu ravan dovode presuđeni ratni zločinci i neke važne ličnosti za Islamsku zajednicu.


Saopćenje IZ BiH prenosimo u nastavku:   

 
- Krupna prepreka obnavljanju povjerenja i moralnom oporavku bosanskohercegovačkog društva prisutna je u pokušajima izjednačavanja krivice za zločine različite težine počinjene tokom agresije i rata u Bosni i Hercegovini. Svi zločini, pa i ratni zločini i zločini počinjeni u ratu, zakonski se razlikuju, prepoznaju i sankcioniraju po razmjerima nasilja i nepravde. Usprkos tome, i usprkos općepoznatim činjenicama o ratnim dešavanjima u Bosni i Hercegovini devedesetih godina prošlog stoljeća neprestano se održavaju nastojanja da se jednako karakteriziraju individualni zločini i masovni ratni zločini, u koje ulazi i zločin genocida. To se čini s ciljem da se kao tobožnji uvjet procesa pomirenja u Bosni i Hercegovini prihvati nemoralna i nezakonita formula o jednakoj odgovornosti „strana u sukobu“, jer je na svim stranama bilo zločina.


Pokušaji poravnanja zločina različitog stepena zla i nepravde pojavljuju se danas u Bosni i Hercegovini i u posezanju za zbivanjima u Drugom svjetskom ratu. Oporu, uznemiravajuću stranu tih pokušaja, koji vode zanemarivanju žrtava zločina, čini njihovo uključivanje u institucionalizirane političke procedure. Posljednji takav slučaj je zajedničko karakteriziranje Huseina Đoze, koji je osuđen na zatvorsku kaznu za kolaboraciju s nacističkim režimom, i ratnih zločinaca, koji su odgovorni za zločine genocida i brutalna umorstva desetina hiljada nevinih ljudi. Đozo je odslužio zatvorsku kaznu i poslije toga je svojim radom u državnim institucijama i Islamskoj zajednici na najpotpuniji način potvrdio svoj status slobodnog građanina i svoje pravo na slobodno javno djelovanje. Djelujući u tom svojstvu u Islamskoj zajednici, pružio je nemjerljiv doprinos osavremenjavanju njezinih institucija, posebno obrazovnog sistema, povezivanju islamskih vrijednosti i humanističkih vrijednosti modernog doba, afirmaciji međuvjerske tolerancije i saradnje među pripadnicima različitih zajednica u Bosni i Hercegovini.


Osuđujemo svaki pokušaj dovođenja na istu ravan ličnosti Huseina Đoze i glavnog kreatora i izvršioca četničkog zločina genocida nad Bošnjacima u Drugom svjetskom ratu - navodi se u saopćenju Islamske zajednice BiH.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI