OPASNOST OD BJEKSTVA

I usvojio i odbio: Viši sud u Beogradu donio čudnu odluku... Hoće li Darko Elez biti izručen BiH?

Hronika 14.01.21, 21:01h

I usvojio i odbio: Viši sud u Beogradu donio čudnu odluku... Hoće li Darko Elez biti izručen BiH?
Protiv ovog rješenja dozvoljena je žalba Apelacionom sudu u Beogradu u roku od tri dana od dana prijema prepisa rješenja

 

 


Viši sud u Beogradu djelomično je odbio, djelomično usvojio molbu Bosne i Hercegovine za izručenje Darka Eleza (40), koga traži zbog niza krivičnih djela organizovanog kriminala.


U novom saopćenju suda se obrazlaže odluka i precizira da je u prvom stavu rješenja suda utvrđeno da su ispunjene pretpostavke za izručenje u odnosu na krivična djela za koja se Elez tereti - izvršena 2015, 2017, 2018. i 2019. godine, ali da je istovremeno sud u drugom stavu utvrdio da za drugi niz krivičnih djela izvršenih od 2005. do 2009. godine nisu - jer tada nije bio na snazi Ugovor o izručenju između Srbije i BiH, prenosi Tanjug.


Zbog toga sud smatra da u tom dijelu molbe BiH izručenje Eleza treba da se odbije.


Protiv ovog rješenja dozvoljena je žalba Apelacionom sudu u Beogradu u roku od tri dana od dana prijema prepisa rješenja, saopćio je Viši sud u Beogradu.


Elezu je nedavno ekstradicioni pritvor produžen zbog opasnosti od bjekstva.


Molbom Ministarstva pravde BiH traži se izručenje Eleza radi vođenja krivičnog postupka i suđenja pred tamošnjim sudom zbog krivičnog djela organiziranog kriminala.


Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopćilo je nakon hapšenja Eleza u Beogradu da traži njegovo izručenje na osnovu potvrđene optužnice u predmetu poznatom kao "Lutka", kao i radi istrage koju zajedno sprovode to Tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, zajedno s partnerskim institucijama regiona.


Ta istraga se odnosi na teška krivična djela počinjena na području Istočnog Sarajeva i BiH, među kojima su ubistva počinjena "metodama mafijaških likvidacija", 2018. i 2019. godine, zatim planiranja i pokušaja ubistava na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine, te iznuda, zastrašivanja i druga krivična djela na štetu oštećenih osoba s područja Istočnog Sarajeva i BiH, precizira se u saopćenju u koje je Tanjug imao uvid.


Lokalni mediji su prenijeli da je riječ o ubistvima - vlasnika svadbenog salona "Rodeo" Siniše Miličevića zvanog Tigar u maju 2018. godine i vlasnika noćnog kluba "Sparta" Miloša Ostojića u januaru 2019. godine u Istočnom Sarajevu.


Tužilaštvo BiH ističe da je u saradnji s partnerskim institucijama došlo do saznanja da je organizator i koordinator počinjenih krivičnih djela, zajedno sa drugim osobama, upravo Darko Elez, koji je uhapšen u Beogradu po potjernici Interpola Sarajevo.


Eleza tužilaštvo takođe traži radi procesuiranja na osnovu potvrđene optužnice iz slučaja "Lutka", koja ga tereti za organizovani kriminal u vezi sa više teških krivičnih djela među kojima su ubistva, pokušaj ubistva, pljačke transporta novca i druga krivična djela počinjena od 2005. do 2009. godine.


Ministarstvo pravde Srbije primilo je 22. decembra originalnu molbu Bosne i Hercegovine za izručenje Eleza, koja je proslijeđena sudu na odlučivanje o ispunjenosti uslova za izručenje.


Elez je 2012. u Beogradu bio pravosnažno osuđen na devet godina zatvora, kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična djela.


Kaznu je odslužio u Srbiji i pušten je na slobodu.


On ima pasoše i Srbije i BiH.

 

(FENA/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI