Haris Pašović/ Edukacija za malograđane

Za tri godine migranti su putem Western Uniona podigli prosječno 85,29 KM po migrantu... Nisu SVI bez dokumenata!

Hronika 14.01.21, 08:17h

Za tri godine migranti su putem Western Uniona podigli prosječno 85,29 KM po migrantu... Nisu SVI bez dokumenata!
Zastupnica Sanela Prašović Gadžo potpuno pogrešno prezentira podatke, smatra poznati reditelj

 

Reditelj Haris Pašović, koji se na svom Facebook profilu često oglašava o problemu izbjeglica i migranata u Bosni i Hercegovini, posljednjim statusom komentarisao je podatke da su migranti za tri godine putem Wester Uniona podigli 5,8 miliona KM. Njegov status prenosimo u cjelosti:

 

- Malograđanka smatra da migranti uzimaju naše pare i izazivaju nasilje. Malograđanka voli da živi u svijetu političke anestezije. Malograđanin ne želi da zna činjenice. Svijet činjenica pokazuje malograđanima njihovo pravo mjesto u svijetu. Zato će malograđani radije perpetuirati ksenofobne mitove nego razmotriti činjenice. Ali to je zaista pogrešno. Zato…

 

EDUKACIJA O MIGRANTIMA ZA MALOGRAĐANE.

 

Lekcija 7 – ČINJENICE, JARANICE.


Ksenofobni MIT: Migranti su lopovi, silovatelji i ubice


ČINJENICA: Od ukupnog broja krivičnih djela počinjenih u prvih devet mjeseci 2020. u BiH, migranti su osumnjičeni za 1,3 %. Bošnjaci, Srbi, Hrvati i ostali su osumnjičeni za 98,7 % počinjenih krivičnih djela. Dakle, otprilike 1 u 100 krivičnih djela počine migranti, a 99 počinimo „mi“!


https://ba.n1info.com/.../analiza-brojnost-struktura-te.../


Ksenofobni MIT: Migranti podižu milionske iznose u bankama


ČINJENICA: Za tri godine, migranti su podigli putem Western Uniona prosječno 85,29 KM po migrantu. (5,8 miliona KM na 68.000 migranata)


Zastupnica Sanela Prašović Gadžo potpuno pogrešno prezentira podatke.


Ksenofobni MIT: dižu pare na banci, a nemaju dokumente


ČINJENICA: Nisu SVI migranti i izbjeglice bez dokumenata. Među izbjeglicama se nalaze često porodice – otac, njegovi sinovi, njegovi bratići i sestrići. Jedan član porodice može podići novac koji onda podijeli sa ostalim članovima.


Ksenofobni MIT: Migranti dobijaju pare od BiH


ČINJENICA: Migranti ne dobijaju NIKAKVE novce od BiH. Migrantima najčešće šalje novac familija, ponekad je ta familija već u zemljama EU. Radi se o malim iznosima i šalju se Western Union-om ili sličnim servisima.


Ksenofobni MIT: Migranti i izbjeglice samo uzimaju naše pare.


ČINJENICA: Migranti ne uzimaju nikakve pare od BiH ili nekog drugog. Naprotiv, migranti pomažu našu privredu! Međunarodna organizacija za migrante (IOM) je do sada, za oko 2 i po godine, potrošila u BiH više od 100 miliona KM. Ova organizacija omogućila radna mjesta za 1.100 građana BiH; plus je finansirala 25 radnih mjesta u Službi za strance BiH; kupila robe i usluga od bh. kompanija za oko 60 mil KM, od čega je 85 % ovog novca potrošila u Kantonu Sarajevo i USK. Kupila je opremu za policiju, i pomogla je u opremi na druge načine - piše na svom Facebook profilu reditelj Haris Pašović.

 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI