Video/ Osiguran bogat nagradni fond

Na Bjelašnici najavljen prvi Teqvoly turnir na snijegu: Znate li kako izgleda ovaj sport?

Sport 13.01.21, 12:09h

Na Bjelašnici najavljen prvi Teqvoly turnir na snijegu: Znate li kako izgleda ovaj sport?
Bitno za napomenuti jeste da će ekipe zbog ravnopravnosti činiti po jedan muškarac i jedna djevojka, a planirano je da se igra na dva dobijena seta do 11 osvojenih poena

 

Na Bjelašnici će se u subotu 16. januara održati prvi Teqvoly turnir na snijegu, što će ujedno biti svjetska premijera na ovoj podlozi.

 

Pomenuti turnir će biti održan u neposrednoj blizini ski-liftova, odnosno na udarnoj lokaciji planine Bjelašnica (Babin Do) s početkom u 10 sati, a organizatori poručuju da je već sada sve spremno da takmičenje protekne u dobroj i ono najvažnije, sigurnoj atmosferi usljed pandemije koronavirusa. 

 

Što se tiče samog turnira, osiguran je nastup minimalno osam ekipa, uz mogućnost proširenja i pravljenja drugog sistema takmičenja s obzirom na veliki broj upita koji dolaze, ali i ograničenog vremena jer bi se turnir trebao završiti do poslijepodnevnih sati. 

 

Uz sve to, bitno je ispoštovati sve epidemiološke mjere na što su se organizatori ranije obavezali u dogovoru s nadležnim organima. 

 

Bitno za napomenuti jeste da će ekipe zbog ravnopravnosti činiti po jedan muškarac i jedna djevojka, a planirano je da se igra na dva dobijena seta do 11 osvojenih poena. 

 

Za najbolje ekipe je osiguran nagradni fond, a pored novčanih nagrada (1.000 KM) organizatori su spremili i brojne druge vrijedne nagrade. Za sve učesnike je osiguran bogat poklon paket, a sponzori su osigurali i niz besplatnih iznenađenja za posjetioce samog turnira kako bi doživljaj bio potpun. 

 

Da je turnir već sada privukao veliku pažnju govori podatak da je veliki broj poznatih bh. sportaša podržao organizaciju ovog takmičenja, a među njima su: Asmir Begović, Adnan Ćatić, Husref Musemić, Damir Džumhur, Nihad Đedović, Krste Velkoski, Emir Sulejmanović, Sani Čampara, Kenan Kamenjaš, slovenski golman i bivši čuvar mreže Chelseaja i FK Sarajevo Matej Delač kao i crnogorski košarkaš koji nastupa za Budućnost Petar Popović. 

 

 

Šta je teqvoly i u kojem formatu će odigrati turnir?

 

Teqvoly je urbani sport temeljen na odbojci i stonom tenisu, a igra se na posebnom zakrivljenom stolu, tzv. TEQ stolu. Sport je utemeljen u Mađarskoj 2012. godine, a pravila nalažu da učestvuju četiri igrača, odnosno dva po ekipi, bez obzira na spol i godine.

 

Sport slijedi poen-format bodovanja i može se igrati na raznim površinama: beton, pijesak i akrila; u zatvorenom ili otvorenom prostoru, a na Bjelašnici će ovo takmičenje prvi put na svijetu biti održano na snijegu.

 

Što se tiče ostalih pravila, Teqvoly kao sport dozvoljava igračima maksimalno tri dodira, kao što je to slučaj u odbojci, a lopta se nakon toga mora prebaciti na protivničku polovinu, odnosno zakrivljenu površinu na drugoj strani.


Jedno od ključnih pravila jeste da se ne dozvoljava fizički kontakt između igrača i stola, čime je rizik od povreda minimalan.

 

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI