Nisu ovo zaboravili srbijanskom teniseru

Britanski 'Times': Australian Open zamalo je bio otkazan zbog Novaka Đokovića

Sport 12.01.21, 14:32h

Britanski 'Times': Australian Open zamalo je bio otkazan zbog Novaka Đokovića
Kad neko iz Australije ili Amerike pogleda što se događa u Srbiji, mogao bi se zapitati jesmo li normalni i zašto to radimo. Zato stvarno razumijem njihove stavove, rekao je ranije Đoković

 

 

Britanski Times piše da australsku vladu nije bilo lako nagovoriti na organizaciju Australian Opena koji se igra od 8. do 21. februara.

 

Krivca Britanci vide u Novaku Đokoviću, odnosno njegovom Adria Touru na kojem su zabilježeni slučajevi koronavirusa u junu 2020. godine.

 

Tokom Adria Toura teniseri su viđeni kako se provode u izlascima i ponašaju se kao da pandemija ne postoji. Australcima je zasmetala Đokovićeva nonšalancija i dugo su razmišljali trebaju li uopće dozvoliti ovaj Grand Slam.

 

Naime, u Melbourne će pristići oko 1300 ljudi sljedećeg vikenda, a teniserke i teniseri odmah će započeti s dvosedmičnom karantenom.

 

Postavljena su i pravila - ko napusti karantenu bez dozvole bit će kažnjen s 19 hiljada dolara, a prijetit će mu i kriviča prijava. Moguće su i diskvalifikacije, hapšenja pa čak i deportacija zbog kojih bi nekome ulazak u Australiju sljedećih godina bio upitan.

 

Đoković: Slažem se da su stvari mogle biti drukčije u noćnom klubu

 

Podsjetimo, tribine su na Adria Touru bile otvorene za navijače. Maske su bile preporučene, ali ne i obavezne. Igrači su se grlili, pozdravljali se s high-five te čak zajedno plesali limbo u jednom beogradskom noćnom klubu.

 

"Slažem se da su stvari mogle biti drukčije u noćnom klubu. To su organizirali sponzori, oni su pozvali igrače. Osjećali smo se ugodno. Imali smo uspješan event. Svi su bili zaista sretni i radosni", kasnije je objašnjavao srpski teniser.

 

Đoković kaže da je Adria Tour, osmišljen s idejom pomaganja niže rangiranim igračima iz bivše Jugoslavije tokom pauze, organiziran u suradnji s nacionalnim vladama i teniskim savezima. U to vrijeme, broj zaraženih koronavirusom u Srbiji i Hrvatskoj bio je nizak.

 

"Učinili smo sve što se od nas tražilo i slijedili smo pravila od prvog dana", rekao je Đoković, dodavši kako je brzo shvatio da je pogled izvana bio drukčiji.

 

"Kad neko iz Australije ili Amerike pogleda što se događa u Srbiji, mogao bi se zapitati jesmo li normalni i zašto to radimo. Zato stvarno razumijem njihove stavove", rekao je.

 

 

(Index.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI