Ante Kvesić, direktor SKB Mostar

'Imamo pad brojki koje se odnose na koronavirus, nismo to očekivali... Malo je sve ovo čudno...'

Hronika 12.01.21, 12:32h

'Imamo pad brojki koje se odnose na koronavirus, nismo to očekivali... Malo je sve ovo čudno...'
Direktor SKB Mostar kaže da je pritisak na bolnički sistem nešto manji i osjeti se olakšanje u svakodnevnom radu, ali isto tako naglašava kako nema mjesta za opuštanje

 

Brojke koje se odnose na novozaražene koronavirusom zadnjih dana su mnogo bolje nego što je to bio slučaj zadnjih mjeseci. Smanjuje se i broj hospitaliziranih osoba zaraženih koronom, ali kako je za Pogled.ba rekao direktor Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar prof. dr. sc. Ante Kvesić, još ne treba razmišljati o popuštanju mjera koje su na snazi.

 

Kvesić čak kaže kako se brojke koje gledamo zadnjih dana čine i nerealnim jer stanovništvo nije toliko promijenilo svoje navike da bi mogli reći kako je pad broja novozaraženih očekivan.

 

-Ono što se događa je donekle i suprotno očekivanjima stručnjaka. Prošli smo kroz vrijeme blagdana, ljudi su se više okupljali nego kroz ostatak godine i bila su očekivanja kako ćemo imati rast broja zaraženih. Umjesto toga, mi imamo pad brojki koje se odnose na koronavirus i mogu reći kako to nismo očekivali - kaže Kvesić za Pogled.ba.

 

Dodaje kako je pritisak na bolnički sistem nešto manji i osjeti se olakšanje u svakodnevnom radu, ali isto tako naglašava kako nema mjesta za opuštanje.

 

-Malo je sve ovo čudno jer i dalje rade kafići i restorani, čak se organiziraju i svadbe, ali brojke su manje. Manji je samim tim i pritisak na bolnički sustav, ali ne smijemo zaboraviti da nam svaki dan i dalje dolaze zaražene osobe u teškom stanju, imamo ljude na respiratorima i borimo se za njihove živote. Moramo ostati ozbiljni, oprezni i učiniti da i ove brojke koje imamo ovih dana budu što manje - ističe Kvesić.

 

Na pitanje znači li ovaj trend i mogućnost vraćanja bolnice na stari model rada, odnosno, rad u punom kapacitetu, Kvesić ističe kako je hladni pogon i dalje aktualan, ali kako niti jedan pacijent nije odbijen u slučaju da treba bilo koju pomoć koju može pružiti SKB Mostar.

 

-Model rada u kojem smo sada je na snazi zbog toga što nam je Anestezija primorana raditi na nekoliko mjesta u bolnici zbog koronavirusa i veliki je izazov odgovoriti na sve potrebe. Ipak, niti jedna operacija koju moramo odraditi nije odgođena. Teško možemo prognozirati hoće li se nastaviti poboljšanje situacije, što bi omogućilo povratak na stari način rada, ali tu smo da odgovorimo na sve ono što bude pred nama. Svi daju svoj maksimum kako bi odgovoriti na ove izazove - zaključio je Kvesić u izjavi za Pogled.ba.

 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI