NAKON SJEDNICE DOMA NARODA

Marić ima puno zamjerki na budžet FBiH: 'U ove dvije stavke krije se prostor za manipulaciju, a stavke za vakcine nema!'

Front 11.01.21, 16:57h

Marić ima puno zamjerki na budžet FBiH: 'U ove dvije stavke krije se prostor za manipulaciju, a stavke za vakcine nema!'
- Ranije su nalazili izgovore da se budžet mora usvojiti zbog boračke populacije, pa nismo imali pravo da utičemo na budžet, pa zbog penzionera, pa sada zbog vakcina - naglasio je Zvonko marić na press konferenciji

 


Puno imam zamjerki na ovaj budžet, prije svega na metodologiju izrade budžeta, potpuno je neprihvatljiv za vrijeme u kojem živimo, pogotovo za pandemijsko vrijeme, izjavio je danas na konferenciji za novinare nakon sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH delegat Zvonko Marić.


Kako je kazao, sve se prepisuje iz proteklih godina, a zna se da je pandemija sada i to se može vidjeti po stavkama.


- U velikom broju stranica, najlakše se sakriju najbitnije stvari. Tako se u stavkama “za ostalo” i “drugo” krije po 300.000 KM i to je zapravo manipulacijski prostor u kojem manipuliraju oni koji kreiraju budžet – kazao je Marić.


Istakao je da je, kada se govori o kreiranju budžeta, Dom naroda lišen, kao najviši zakonodavni organ, da sudjeluje u kreiranju budžeta od 5,5 milijardi KM, što znači da nije bilo načina da delegati utiču nego su dovedeni pred svršen čin.


- Ranije su nalazili izgovore da se budžet mora usvojiti zbog boračke populacije, pa nismo imali pravo da utičemo na budžet, pa zbog penzionera, pa sada zbog vakcina – rekao je.


Ono što je posebno istaknuo je da nema predviđene stavke za vakcine, što je ocijenio pogubnim.


-  Simboličan broj vakcina bi mogao izazvati veliki problem. Ko će imati privilegiju da ih primi, doći će do diskriminacije i o tome nisu razmišljali kreatori ovog budžeta – naglasio je.


Iz SBB-a, dodao je, su dali šansu da vide da li se može nešto uraditi u pandemijskom vremenu i da se kroz rebalans budžeta isprave ti nedostaci.


Istakao je da je puno manjkavosti i nedostataka u ovom budžetu, kazavši da budžet, kako je predložen, "zaista nema smisla".

 

(FENA/ad)

 

BLIN
KOMENTARI