Nisu zadovoljni, ali...

SDA: Nećemo podržati smjenu Vijeća ministara BiH

Front 11.01.21, 14:42h

SDA: Nećemo podržati smjenu Vijeća ministara BiH
Dodaju da oni koji na čelu sa SDP-om podnose ovu inicijativu, na početku mandata su pozvani da budu dio većine i preuzmu odgovornost kroz učešće u Vijeću ministara, ali oni su to izbjegli i sada, kažu u SDA, nemaju pravo nikome da drže lekcije

 

Stranka demokratske aktivnosti (SDA) neće podržati smjenu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine jer je u pitanju populistička inicijativa koja nema za cilj da riješi probleme u državi, već da ih produbi i dovede do potpune blokade države.

 

Kako navode u saopćenju, SDA nije zadovoljna radom predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije, te će ga nastaviti kritizirati i vršiti pritisak kako bi počeo ispunjavati svoje obaveze, ali isto tako smatraju da je u ovom delikatnom političkom trenutku za Bosnu i Hercegovinu bolje da ima kakvo-takvo Vijeće ministara, nego da ga nema nikako.

 

- Cilj opozicije, koja očigledno ne razmišlja o građanima već o idućim izborima, jeste da naprave  haotično političko stanje i blokadu države koja bi trajala iduće dvije godine, nadajući se da bi to onda mogli iskoristiti kao argument na sljedećim izborima - stava su u SDA.

 

Dodaju da oni koji na čelu sa SDP-om podnose ovu inicijativu, na početku mandata su pozvani da budu dio većine i preuzmu odgovornost kroz učešće u Vijeću ministara, ali oni su to izbjegli i sada, kažu u SDA, nemaju pravo nikome da drže lekcije.

 

Naglašavaju da u svakoj ozbiljnoj predstavničkoj demokratiji, zastupnici prije nego što upute neku inicijativu, izrade preciznu analizu svih potencijalnih benefita, ali i rizika i na bazi takve predikcije traže podršku za njeno izglasavanje.

 

- U trenutnom sazivu parlamenta BiH pojedinci iz opozicije neprestano upućuju populističke inicijative za koje znaju da neće proći, a vodeći se svojim ličnim i stranačkim ciljevima, ne mareći za državu i građane - zaključuju iz SDA.


(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI