Nancy Pelosi potvrdila

Zastupnički dom nastavlja sa koracima za opoziv Trumpa: Očekuje se odgovor Mikea Pencea u roku od 24 sata

Front 11.01.21, 11:13h

Zastupnički dom nastavlja sa koracima za opoziv Trumpa: Očekuje se odgovor Mikea Pencea u roku od 24 sata
Pelosi je napisala da će u ponedjeljak ujutro podnijeti rezoluciju kojom se poziva potpredsjednik Mike Pence "da sazove i mobilizira vladu kako bi aktivirao 25. amandman kojim se predsjednik proglašava nesposobnim za izvršavanje dužnosti svog ureda"

 

Američki Zastupnički dom nastavit će danas s koracima za opoziv predsjednika Donalda Trumpa, potvrdila je jučer predsjednica Nancy Pelosi u pismu demokratskim zastupnicima.

 

Pelosi je napisala da će u ponedjeljak ujutro podnijeti rezoluciju kojom se poziva potpredsjednik Mike Pence "da sazove i mobilizira vladu kako bi aktivirao 25. amandman kojim se predsjednik proglašava nesposobnim za izvršavanje dužnosti svog ureda".

 

- Pozivamo potpredsjednika da odgovori u roku od 24 sata. A mi ćemo nastaviti s iznošenjem zakona o opozivu - rekla je predsjednica Zastupničkog doma, prenosi dpa.  

 

Potvrdila je da će djelovati što prije kako bi zaštitili Ustav i demokratiju, jer ovaj predsjednik predstavlja neposrednu prijetnju i jednom i drugom.

 

Ranije u nedjelju, američki senator Pat Toomey, republikanac iz Pennsylvanije, pridružio se sve većem broju zastupnika koji pozivaju predsjednika da podnese ostavku nakon nasilja u Washingtonu u srijedu prošle sedmice.

 

Govoreći za "Meet the Press", Toomey je rekao da bi za zemlju bilo najbolje da Trump "podnese ostavku i ode što prije".

 

Samo je još jedna republikanska senatorica, Lisa Murkowski s Aljaske, na sličan način zatražila Trumpovu ostavku nakon događaja u srijedu, u kojem su Trumpove pristalice napale Capitol Hill. Predsjednica Doma Nancy Pelosi najavila je da bi Dom mogao započeti postupak opoziva već danas.

 

David Cicilline, demokratski predstavnik s Rhode Islanda, rekao je za "Meet the Press" da u ponedjeljak planira predstaviti članke o opozivu zbog poticanja na pobunu i da u tom naumu ima više od 200 pristalica u Domu.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI