Gubi svoj snažan megafon na društvenim mrežama

Twitter trajno suspendovao Trumpov profil: Ovo su posljednja dva tvita koja su prelila čašu

Tehno 09.01.21, 08:57h

Twitter trajno suspendovao Trumpov profil: Ovo su posljednja dva tvita koja su prelila čašu
U srijedu je Twitter privremeno blokirao Trumpov profil, koji ima više od 88 miliona pratitelja, nakon opsade Capitol Hilla od strane Trumpovih demonstranata, upozorivši tada da će naknadna kršenja pravila te platforme rezultirati trajnom suspenzijom predsjednikovog računa

 

Društvena mreža Twitter objavila je da je trajno suspendirala profil američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog rizika od daljnjeg poticanja na nasilje.

 

"Nakon detaljnog pregleda nedavnih tvitova s profila @realDonaldTrump i sadržaja oko njega, trajno smo suspendirali taj profil zbog rizika od daljnjeg poticanja na nasilje", objavila je ta kompanija, javlja Hina a prenose mediji.

 

U srijedu je Twitter privremeno blokirao Trumpov profil, koji ima više od 88 miliona pratitelja, nakon opsade Capitol Hilla od strane Trumpovih demonstranata, upozorivši tada da će naknadna kršenja pravila te platforme rezultirati trajnom suspenzijom predsjednikovog računa.

 

Bijela kuća zasad nije ništa komentirala.


Podsjećamo, ranije u četvrtak su društvene mreže Facebook i Instagram odlučile produžiti suspenziju računa američkog predsjednika Donalda Trumpa za još najmanje dvije sedmice dok se ne završi prijenos vlasti na novog predsjednika Joea Bidena. Odluka je donesena nakon što je Facebook odlučio zatvoriti Trumpov račun na 24 sata kako bi se zaustavile Trumpove neutemeljene tvrdnje o krađama na predsjedničkim izborima koje su potaknule stotine njegovih pristalica da provale u zgradu Kongresa.

 

Posljednja dva tvita prekršila pravila, kažu iz Twittera

 

Najnovija Twitterova odluka uslijedila je nakon dva tvita koja je Trump objavio u petak, koja će mu na kraju biti zadnja na toj društvenoj mreži.

 

Ta dva tvita prekršila su pravila Twittera jer su glorificirala nasilje, objavila je ta društvena mreža, dodavši da ih "treba čitati u kontekstu širih zbivanja u zemlji i na način na koji bi predsjednikove izjave mogle mobilizirati različitu publiku, uključujući i poticanje na nasilje, kao i u kontekstu obrasca ponašanja vidljivog s njegovog profila posljednjih tjedana".

 

Prvi Trumpov tvit bio je o njegovim podržavateljima. "75.000.000 američkih patriota koji su glasali za mene, America First i Make America Great Again, imat će snažan glas dugo u budućnosti. Neće se nepoštovati ili nepošteno tretirati na bilo koji način ili oblik!!!"

 

Drugi tvit odnosio se na to da Trump ne planira prisustvovati inauguraciji novog predsjednika Joea Bidena.

 

Twitter je kazao da se tvit vezan uz inauguraciju može smatrati daljnjom izjavom da izbori nisu bili zakoniti, a i da bi se mogao interpretirati kao da Trump kaže da će inauguracija biti "sigurna" meta za nasilje jer on na njoj neće biti prisutan.

 

Druga izjava o američkim patriotima sugerira da "on planira nastaviti podržavati, osnaživati i štititi one koji vjeruju da je pobijedio na izborima", ističe Twitter.

 

Trump tako gubi svoj snažan megafon na društvenim mrežama.

 

VEZANI TEKST: Zuckerberg zaključava Trumpove profile na neodređeno: Rizici su preveliki

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI