Gradonačelnik o optužbama da je ksenofob

Fazlić prozvao 'salonske humaniste': Napustite tople urede i dođite u Bihać

Front 05.01.21, 20:45h

Fazlić prozvao 'salonske humaniste': Napustite tople urede i dođite u Bihać
Pozdravljam uključivanje državnih institucija i to me ohrabruje. Čim se to sve organizuje znači manje migranata po napuštenim prostorima u Bihaću i manje problema, rekao je Fazlić

 

Migrantska kriza ne jenjava, u Unsko-sanskom kantonu tenzije, osobito u Bihaću, nakon što se dogodio još jedan pokušaj ubistva za koje se sumnjiče migranti. Mještani u strahu i ogorčeni na nadležne. N1 je razgovaraa sa sa gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem.

 

Da li je potpisan memorandum i kakve su obaveze?

 

Mi smo sada u nekakvom procesu usaglašavanja obaveza u memorandumu. Što se nas tiče obaveze su jasne i nije problem da ih ispoštujemo. Odnose sa na vodu, struju i pristupni put.

 

Kada bi prihvatni kamp mogao biti u punom kapacitetu?

 

Ne znam tačno, ali ne treba veliki posao da se to uradi, voda je već gore, treba se osigurati struja i kreveti u šatorima. Mislim da se sve može vrlo brzo završiti ako ima dobre volje. Moram reći i da migranti imaju svoju filozofiju – ne znam koliko oni žele biti u tim šatorima. Ukoliko budu i oni sarađivali – u kratkom vremenu bi moglo sve da funkcioniše.

 

Ovih dana pojavile su se informacije o sumnjivim osobama na području USK, osobama koje se predstavljaju kao humanitarni radnici, a navodno koriste situaciju da migrante podstiču na proteste. Šta vi o tome znate?

 

Ne znam mnogo o tome, ali znam da sva ta priča oko migranata je blisko povezana sa organizovanim kriminalom. Ima različitih interesa. Mislim da agencije, policijske i sigurnosne, imaju više informacije. Ali sve o izlasku migranta iz Lipe mi je nerealno i nešto što se nije moralo desiti. Imali su dobre uslove i onda odjednom migranti kažu da nevaljaju, zapale se šatori, završe na ledini i onda tek nemaju nikakvih uslova. To je prilično konfuzna situacija za mene.

 

Pozdravljam uključivanje državnih institucija i to me ohrabruje. Čim se to sve organizuje znači manje migranata po napuštenim prostorima u Bihaću i manje problema.

 

Kako odgovarate na optužbe da ste “ksenofob” i “fašista”?

 

Nisam želio ulaziti u polemike sa nekim ko sjedi u Sarajevu ili u Evropi. Naravno, kad se gleda iz jednog ugla, da niko ne pomaže 1.000 ljudi može se i očekivati kritika. Međutim, treba situaciju sagledati u kompletu. Ali, ovakve teške riječi nemaju opravdanje.

 

Mi smo tri godine branili ugled ove države. Radili smo stvari koje su išle na štetu grada Bihaća da bi upravo bili humani. Ja sve pozivam, posebno te “salonske humaniste”, da dođu na teren i uključe se. Lako je pisati na Facebooku i izdavati saopštenje iz toplih ureda.

 

(N1, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI