Skandal u Doboju

Djevojčici smanjili vladanje u školi jer je slavila Dan državnosti BiH

Hronika 05.01.21, 09:09h

Djevojčici smanjili vladanje u školi jer je slavila Dan državnosti BiH
Dodaje se i da se protiv ove odluke može izjaviti prigovor, koji se podnosi Školskom odboru u roku od osam dana od dana prijema odluke

 

Učenica četvrtog razreda Osnovne škole "Petar Kočić", u povratničkom selu Sjenina Rijeka kod Doboja kažnjena je smanjenjem vladanja zato što je slavila 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

 

Vidljivo je to iz dokumenta koji kruži društvenim mrežama, a kojeg je potpisala direktorica škole Mevlida Dervišefendić.

 

Kako se navodi u odluci, djevojčica je prvo kažnjena opomenom koju joj je izrekao razredni starješina, što znači i smanjenje vladanja.

 

U odluci stoji da je učenici smanjeno vladanje zbog odsustva sa nastave, što je pravdala činjenicom da je taj dan imala pravo na odsustvo zbog obilježavanja Dana državnosti BiH, javljaju bh. mediji.

 

Kako Dan državnosti BiH nije definisan kao vjerski i državni praznik u RS-u, u odluci škole stoji da je "učenica izvršila povredu dužnosti učenika, na osnovu čega joj je izrečena vaspitno-disciplinska mjera opomena odjeljenskog starješine". 

 

Dodaje se i da se protiv ove odluke može izjaviti prigovor, koji se podnosi Školskom odboru u roku od osam dana od dana prijema odluke. 

 

"Disciplinska mjera se može ublažiti ili ukinuti ukoliko dođe do pozitivnih promjena u ponašanju učenika”, stoji na kraju odluke.

 

(DEPO PORTAL/dg)