FOTO/ Satelitski snimci pokazuju

Puni razmjer katastrofe: Tlo se u Petrinji tokom zemljotresa spustilo za više od 10 centimetara, to se ne pamti!

Hronika 01.01.21, 10:32h

Puni razmjer katastrofe: Tlo se u Petrinji tokom zemljotresa spustilo za više od 10 centimetara, to se ne pamti!
Poređenja radi, u zagrebačkom potresu tlo se pomjerilo samo par centimetara u samom epicentru, dok je u samom gradu to bilo par milimetara

 


Alen Berta, inženjer šumarstva i konsultant u međunarodnoj firmi CGI zadužen za područje posmatranja planeta, objavio je na svom Facebook profilu satelitske snimke koji otkrivaju da se tlo u Petrinji zbog razornog zemljotersa spustilo više od 10 centimetara.


Uz snimke, on je objavio i analizu u kojoj je ustvrdio i da je "ovoliko pomicanje tla većeg opsega nego prilikom razornih potresa koji su se dogodili u Italiji prije 3-4 godine".

 

- Sateliti pokazuju puni razmjer katastrofe. Uspoređujući snimke radarskog satelita Sentinel 1 od 18.12. i 30.12. vidimo da se tlo zapadno od Petrinje približilo satelitu za 44 cm na najizraženijem dijelu, dok se tlo same Petrinje spustilo (udaljilo od satelita) za od 10 do 30 cm. Ta područja su radijusa po 10 km.


Međutim, u pojasu opasanog linijom Popovača, Sunja, Kostajnica, Dvor uočavamo također pomak od par centimetara, što je ipak bilo pogubno za mnoge kuće oštećene ratom i vremenom.


Ovoliko pomicanje tla je većeg opsega nego prilikom razornih potresa koji su se dogodili u Italiji prije 3-4 godine. Samo da podsjetim da se u zagrebačkom potresu tlo pomjerilo samo par centimetara u samom epicentru, dok je u samom gradu to bilo par milimetara - napisao je Berta u svojoj analizi.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI