NTERVJU S POVODOM/ AKADEMIK ESAD DURAKOVIĆ

Hoće li migrantska kriza razbiti BiH: 'Ovo je tek početak, dolaze velike nevolje... Jedino se Radončić postavio hrabro'

Front 30.12.20, 20:10h

Hoće li migrantska kriza razbiti BiH: 'Ovo je tek početak, dolaze velike nevolje... Jedino se Radončić postavio hrabro'
Ostane li ovako kako jest, bit će sve više napada, ubistava, pljačkanja, provaljivanja u naše kuće i stanove itd. S ovim dolaze velike nevolje. Oni su naprosto u zemlji koja ne može riješiti njihov problem - ističe akademik Esad Duraković, govoreći o sve većoj i težoj migrantskoj krizi u BiH, na koju već godinama upozorava

 


Za portal Cazin.net govorio je prof. dr. Esad Duraković, akademik i intelektualac koji dugo i hrabro upozorava na migrantske politike i šta se, zapravo, iza njih krije.


Odgovarajući na pitanje zašto u kontekstu migrantske krize u BIH već duže vrijeme žestoko kritikuje međunarodnu zajednicu i naziva je licemjernom, Duraković kaže:


- Međunarodna zajednica, pod kojom podrazumijevam institucije te zajednice i pojedine države, odgovorne su za teško stanje zemalja iz kojih dolaze migranti jer su u tim zemljama inicirali i vodili ratove, razarali su te zemlje, uništavali višestoljetna društva, osiromašivali ih i td. Dakle, oni su stvorili uslove za pokretanje migrantskih talasa iz zemalja iz kojih danas dolaze. Što se tiče stanja u BiH, ta ista zajednica je zabranila BiH da se naoružava – iako je priznata kao suverena država – u vrijeme kada su je napale čak tri susjedne zemlje. Mirno su gledali genocid u BiH, a poslije su također mirne savjesti taj genocid bogato nagradili. E, ta izrazito nehumana zajednica zatvorila je svoje granice pred migrantima; u Hrvatskoj ih prebijaju i pljačkaju, u Sloveniji se civili organiziraju pa naoružani love migrante po svojoj zemlji (a to su članice EU). Druge zemlje su se ogradile bodljikavim žicama.. Dakle, EU u cjelini i pojedinačno dramatično ispoljava svoju nehumanost i odsustvo empatije a onda šalje nama, razorenoj zemlji i nefunkcionalnoj državi, svoje misionare da nam drže lekcije o humanosti i empatiji te da nama – nevjerovatno! – određuju gdje ćemo raspoređivat migrante po svojoj zemlji. To licemjerje je naprosto nepodnošljivo i na njega treba stalno ukazivati. Evropska zajednica je kreator migrantske krize a mi smo žrtve, kao i sami migranti. Njihovo ponašanje je naprosto sramno.


Govoreći o ulozi i odgovornosti domaćih institucija i naših vlasti, Duraković smatra da mi naprosto "nemamo funkcionalnu državu te da nivoi vlasti (kantoni i druge jedinice) nemaju međusobnu efikasnu koordinaciju, a nemamo ni integrativnu politiku na nivou zemlje".


- Centrifugalne sile su odveć jake. Naše vlasti na svim nivoima - na nekima manje, a na nekima više – nisu se adekvatno postavile prema ovoj krizi. Bio je veoma ohrabrujući stav Fahrudina Radončića, ali se on povukao, nažalost. Krajišnici su prepušteni samima sebi i istovremeno su izloženi ukorima i domaćih i inozemnih institucija, ali potpuno neopravdano. Naravno, najmanje su učinili državni organi, ali veoma su podbacili i organi na nivou Federacije BiH. Mi smo, nažalost, zemlja koja nema društveni, ekonomski, politički, sigurnosni ni pravni potencijal da se može nositi s ovakvom krizom koja će, budite sigurni, samo eskalirati i koja će u odgovarajućem trenutku biti upotrijebljena kao argument za razbijanje BiH. Kriza je dio toga projekta, a naši organi, na bilo kojem nivou, ne vide tu prijeteću i izvjesnu činjenicu - smatra bh. akademik.


Komentarišući svoju izjavu, više puta u javnosti ponovljenu, da “nije daleko vrijeme kada ćemo se u strahu zatvarati u sumrak u vlastite kuće. I bit ćemo sretni ako osvanemo neokrznuti", Esad Duraković ističe:


- To sam izjavio prije nego što su migranti ubili mladića u Otesu kod Sarajeva, i prije nego što su na mostu u Zenici napali i opljačkali ženu. To je tek početak, nažalost. Migranti su masa vrlo mladih ljudi u totalnoj frustraciji, puni snage, snova o boljem životu i td. Oni mogu trpjeti ovakvo svoje stanje samo neko vrijeme, a kada vide da je situacija beznadežna (BiH ne može riješiti njihov problem!), postat će veoma nasilni. To je prirodan razvoj događaja u datim okolnostima. Ostane li ovako kako jest, bit će sve više napada, ubistava, pljačkanja, provaljivanja u naše kuće i stanove itd. S ovim dolaze velike nevolje. Oni su naprosto u zemlji koja ne može riješiti njihov problem, a evropske zemlje koje mogu riješiti taj problem neće da ga riješe zatvaranjem granica EU, kako se ne bi  gomilali u BiH. Oni će sve više postajati sigurnosni problem u BiH a ne turistička blagodat – o, Bože! – kako ih vidi resorni ministar.


Ostatak intervjua čitajte ovdje.


(DEPO PORTAL/ad)