Delegati Doma naroda Parlamenta FBiH u tri odvojene sale

Dnevni red utvrđen tek nakon tri sata od početka sjednice: Prijedlog budžeta za 2021. ipak po hitnom postupku

Front 30.12.20, 16:13h

Dnevni red utvrđen tek nakon tri sata od početka sjednice: Prijedlog budžeta za 2021. ipak po hitnom postupku
Proces glasanja donekle otežava to što su delegati, zbog aktuelne epidemiološke situacije, na ovom zasjedanju raspoređeni u trima zasebnim salama

 

Dnevni red današnje sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine utvrđen je poslije tri sata od početka, nakon pauza i nedoumica hoće li Prijedlog budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2021. godinu biti razmotren po hitnom postupku, kako je prvobitno predloženo.

 

Hitni postupak je na koncu odobren, nakon dva kruga glasanja.

 

Za razliku od Predstavničkog doma, koji je jučer odmah prihvatio da na taj način odlučuje o  najvažnijem finansijskom aktu Federacije, na ovoj sjednici Doma naroda je poslije prvog kruga glasanja, obavljenog elektronskim putem, predsjedavajući Tomislav Martinović konstatirao manjak glasova.

 

Odmah potom je iz Kluba delegata bošnjačkog naroda zatražena druga poslovnička mogućnost - ponavljanje glasanja prozivkom, pojedinačnim izjašnjavanjem delegata, a nakon što je i to učinjeno, konstatiran je dovoljan broj glasova.

 

Glasanje je ponavljano i o proceduri nekih drugih tačaka predloženog dnevnog reda, a delegat Aner Žuljević prethodno, kad je glasano o proceduri budžeta, zatražio je da mu se do kraja sjednice dostavi pisana dokumentacija o izjašnjavanju.

 

Proces glasanja donekle otežava to što su delegati, zbog aktuelne epidemiološke situacije, na ovom zasjedanju raspoređeni u trima zasebnim salama.

 

Da bi budžet Federacije za iduću godinu stupio na snagu, treba da ga odobre oba doma Federalnog parlamenta, što je Predstavnički dom već učinio na jučerašnjoj sjednici, a danas je na sjednici Doma naroda budžet za 2021. također prva tačka dnevnog reda.

 

U dnevni red su, u odnosu na prvobitno predloženi, danas naknadno uvršteni zakoni o vanparničnom postupku, zatim o registraciji finansijskih izvještaja, kao i o računovodstvu i reviziji. Za te akte je odobren skraćeni postupak, što znači da nema podnošenja amandmana, odnosno eventualnih izmjena predloženih tekstova.

 

Sjednica je u toku.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI