Poslije šestomjesečne obuke

Žene iz BiH počinju obrađivati ljekovito bilje na komercijalnoj osnovi: Čajevi, tinkture, kozmetika, eterična ulja...

Biznis Klub 28.12.20, 12:17h

Žene iz BiH počinju obrađivati ljekovito bilje na komercijalnoj osnovi: Čajevi, tinkture, kozmetika, eterična ulja...
Obuka je trajala šest mjeseci, a u njoj je sudjelovalo 30 žena iz Srbca, Banje Luke i Skelana, od kojih je deset već počelo proizvoditi čajeve, tinkture, balzame, eterična ulja i kozmetiku pod vlastitim brendovima

 

Sweden/USAID FARMA II projekt podržao je obuku 30 žena o proizvodnji i preradi ljekovitog i aromatičnog bilja. Deset je već pokrenulo proizvodnju čajeva, tinktura, balzama, eteričnih ulja i kozmetike pod vlastitim brendovima.

 

 - Ovo je bila sjajna inicijativa -  kaže Vesna Smiljanić, predsjednica Udruženja žena Srbac iz sjeverne Bosna i Hercegovina.

 

Ona predstavlja jedno od tri udruženja žena čije su članice uz podršku Sweden/USAID FARMA II projekta učestvovale u obuci o uzgoju i preradi ljekovitog i aromatičnog bilja.

 

Obuka je trajala šest mjeseci, a u njoj je sudjelovalo 30 žena iz Srbca, Banje Luke i Skelana, od kojih je deset već počelo proizvoditi čajeve, tinkture, balzame, eterična ulja i kozmetiku pod vlastitim brendovima.

 

- Naša obuka bila je sveobuhvatna. Naučili smo kako pripremiti i đubriti tlo, kako zasaditi i zalijevati bilje, te kako i kada ga brati - rekla je Smiljanić

 

Nakon što su završili sa uzgojem, prešli su na preradu. To je uključivalo sušenje bilja za čajeve i dobijanje eteričnih ulja iz svježeg bilja, te proizvodnju tinktura, balzama, krema, losiona, sapuna i macerata.

 

- Naša obuka uključivala je i sesije o poslovnom planiranju i marketingu. Nekoliko žena koje su pokazale najviše interesa i inicijative također su podržane u brendiranju svojih proizvoda. Ponosna sam što mogu reći da one već prodaju svoje proizvode -  dodaje Smiljanić.

 

Skupljanje kunice i kanatriona za čajeve za Ljiljanu Nuždić, članicu Udruge žena Srbac, hobi je koji je naslijedila od svoga oca. Prije desetak godina proizvela je svoj prvi melem i tinkturu od gaveza.

 

- Koristila sam ih za liječenje reume. Kod mene je melem dao rezultate, pa sam ga davala kao poklon i drugim ljudima koji su imali slične probleme - kaže ona.

 

Nuždić se pridružila obuci kako bi svoj hobi pretvorila u nešto više.

 

- Sakupljala sam i obrađivala nekoliko biljaka, ali moje znanje iz ovog područja je bilo ograničeno. Prisustvovao sam svim sesijama obuke i to je za mene bilo potpuno novo iskustvo - dodala je.

 

Pored melema i tinkture od gaveza, Ljiljana sada proizvodi i ulja od kantariona i ružmarina te tinkturu od šest različitih biljaka. Svi ti proizvodi jedinstveno su brendirani, a ona ih prodaje u trgovini uspostavljnoj u prostorijama udruženja i na promotivnim štandovima.

 

Za Canu Stojković, Ljiljaninu kolegicu, uzgoj i prerada ljekovitog bilja porodična je tradicija.

 

- Znala sam uzgajati bilje, ali obrada je bila nešto što smo radili amaterski - kaže ona. Velika razlika je u tome što sada, kako kaže, nakon obuke bilje obrađuje kako struka nalaže, "a naučila je i nekoliko novih trikova."

 

Cana obrađuje neven, lavandu, lovor, kadulju, nanu i puno vrsta samoniklog bilja, a od njih proizvodi kreme, macerate, losione i čajeve. Njezini proizvodi također su brendirani i sada se prodaju.

 

- Skupljanju i uzgoju ljekovitog bilja pristupale smo kao hobiju, bez želje i namjere da ostvarimo nekakav profit. Nakon šestomjesečne obuke koju smo prošle, posebno dijela koji se odnosi na marketing i preduzetništvo, odlučile smo da svoj hobi pretvorimo u mali biznis te da promijenimo svoje navike da poklanjamo sve što proizvedemo -  kaže Stojković.

 

Planta Bella, poljoprivredna konsultantska firma iz Trebinja, dobila je bespovratna sredstva od Sweden/USAID FARMA II projekta da bi provela obuku za Ljilju, Canu i još 28 žena poput njih. Petar Ninić, jedan od trenera koje su angažovali, objašnjava da je opći cilj obuke bio da se što više žena uključi u komercijalnu proizvodnju i preradu ljekovitog bilja i time ostvare dodatne prihode.

 

- Postigli smo vrlo dobar rezultat. Od 30 žena koje su učestvovale u obuci, deset ih već obrađuje bilje na komercijalnoj osnovi i počinju zarađivati na taj način. Nadamo se da će više naših polaznika obuke uskoro učiniti isto -  kaže on.

 

Za Udrugu žena Srbac, osnovanu prije manje od godinu dana, ovo je bila prva takva obuka.

 

- Moramo zahvaliti Vesni što je osnovala udruženje. Da nije bilo udruženja, vjerojatno ne bismo učestvovale u obuci. To pokazuje da ako radimo zajedno da možemo postići mnogo više. Zahvaljujući udruženju stvari su se počele događati u Srbcu, a zahvaljujući podršci FARMA II projekta, sada imamo novo zanimanje -  zaključuje Nuždić, saopćeno je iz Sweden/USAID FARMA II projekta.

 

(FENA/md)

 

BLIN
KOMENTARI