FOTO/ ZABORAVLJENI POD SNIJEGOM

Promrzli, gladni, bez odjeće... Ovo niko ne može izdržati: Posljednje fotografije iz migrantskog kampa 'Lipa' lede krv...

Front 27.12.20, 16:51h

Promrzli, gladni, bez odjeće... Ovo niko ne može izdržati: Posljednje fotografije iz migrantskog kampa 'Lipa' lede krv...
Pet međunarodnih humanitarnih organizacija zabrinuto je zbog neizvjesnih uslova kojima su izloženi migranti i tražioci azila u kampu Lipa kod Bihaća, te su poručile da se tim ljudima odmah mora pronaći alternativno rješenje

 


Blizu 500 migranata u kampu Lipa kod Bihaća se trenutno nalazi u teškoj situaciji, a ugroženo im je i zdravlje s obzirom na temperaturu i uslove.


Fotograf Reutersa je zabilježio kako trenutno izgleda situacija u kampu "Lipa", te uslove u kojima trenutno borave migranti, prenosi N1.


Promrzli i nerijetko bez obuće, u smještaju sa lošim uslovima uz jedan obrok dnevno migranti provode hladne dane kraja 2020. godine.


Podsjetimo, pet međunarodnih humanitarnih organizacija zabrinuto je zbog neizvjesnih uslova kojima su izloženi migranti i tražioci azila u kampu Lipa kod Bihaća, te su poručile da se tim ljudima odmah mora pronaći alternativno rješenje.


"S obilnim, snježnim padavinama i temperaturom ispod nule, oko 500 ljudi koji se trenutno nalaze na lokaciji bivše Lipe u bezbjednosnoj su opasnosti, uključujući i zdravstvene, te rizike koji podrazumijevaju zaštitu", navedeno je u izjavi.


Izjavu su potpisali Danski savjet za izbjeglice (DRC), UNHCR, Međunarodna organizacija za migracije /IOM/, te organizacije "Spasimo djecu" i "Ljekari bez granica".


Poručili su da strukture koje još postoje na lokaciji Lipa nisu sigurne, kao i da postoji opasnost od njihovog urušavanja dok snijeg i dalje pada.


Više detalja, kao i fotografije iz kampa "Lipa" pogledajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad)