IZAZOVI KOJI BLOKIRAJU PUT U NATO

Zvizdić: 'U BiH postoje dva ključna problema - strah od reformi i neprihvatanje jedinstvenog, jednakopravnog društva'

Front 27.12.20, 11:51h

Zvizdić: 'U BiH postoje dva ključna problema - strah od reformi i neprihvatanje jedinstvenog, jednakopravnog društva'
Bez reformi nema napretka na putu euroatlantskih integracija, nema pristupa evropskim i drugim fondovima, nema ekonomskog oporavka i razvoja, nema novih investicija, niti kreiranja novih radnih mjesta. To je jasno svima koji u budućnosti žele vidjeti BiH u društvu modernih evropskih zemalja - smatra Denis Zvizdić

 

 

Ključni problem i izazov BiH je strah od reformi i političke opcije koje se deklarativno zalažu za EU integracije, dok istovremeno nastoje blokirati NATO put, izjavio je u intervjuu za Fenu zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić.

 


Upitan da li je Predstavnički dom PSBiH imao adekvatan odgovor na probleme uzrokovane pandemijom COVID-19, Zvizdić kaže kako misli da je odgovor izvršnih, pa i zakonodavnih vlasti na svim nivoima, ne samo nivou državnih institucija, bio neadekvatan, nepravovremen i nedovoljno struktuiran prema potrebama zdravstvenog sektora i najpogođenijih grana privrede.


- U vremenu kada su ugroženi ljudski životi, a većina privrednih tokova usporena ili prekinuta zbog čega su izgubljene hiljade egzistencijalno važnih radnih mjesta, građani očekuju da vlade i parlamenti pokažu liderstvo sa jasnom vizijom i efikasnim odlukama, planovima i mjerama, što je, nažalost, u slučaju Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH potpuno izostalo - rekao je Zvizdić.


Ipak, dodaje, pojedini zastupnici i klubovi parlamentarnih stranaka su u toku 2020. godine predložili niz zakona i inicijativa, u nastojanju da se pronađu najbolja rješenja za brojne probleme sa kojima se BiH suočava na polju politike, javnog zdravlja, ekonomije, vladavine prava, regionalne saradnje i ukupnih međunarodnih odnosa.


- Rad Parlamenta BiH je praktično počivao na angažmanu zastupnika umjesto na radu Vijeća ministara BiH, što je zabrinjavajuća činjenica. Lično sam predložio više zakona i šesnaest inicijativa, što će, ako u konačnici budu usvojene i realizirane, unaprijediti zdravstvenu, ekonomsku, investicionu i sigurnosnu situaciju u BiH - smatra Zvizdić.


Pritom je posebno istaknuo inicijative u vezi sa donošenjem Zakona o korištenju neperspektivne nepokretne vojne imovine, koja bi se dala na raspolaganje gradovima i općinama i koja predstavlja izuzetno potentan investiconi kapital, Prijedlog zakona o elektronskim komunikacijarna i elektronskim medijima, o obavezama BiH iz trećeg Energetskog paketa, prijedlog lex specialis Zakona o sprečavanju govora mržnje, Prijedog okvirnog Zakona o Prostornom planu BiH, okvimog Zakona o zaštiti okoliša BiH, Zakona o popisu stanovništva 2023, Izmjene Zakon o strancima kojima bi riješili dio problema sa migrantima, i drugo.


- Želio bih podsjetiti da sam već u martu dakle, u ranoj fazi pandemije, predložio i izmjene Zakona o PDV-u koje nisu usvojene uprkos činjenici da su ih podržale privredne komore i udruženja poslodavaca sa nivoa BiH i iz oba entiteta - podsjetio je Zvizdić.


 Kada je u pitanju euroatlantski put BiH, Zvizdić kaže da se većina aktivnosti na putu EU integracija BiH koje su realizirane u ovoj ili će biti realizirane u narednoj godini, temelji na mjerljivom i kredibilnom napretku koji je na putu euroatlantskih integracija Vijeće ministara ostvarilo u prošlom mandatu.


- Tada smo usvojili ključne cjelodržavne strategije iz oblasti transporta, energetike, poljoprivrede i okoliša, uspješno smo realizirali vrlo zahtjevan Upitnik Evropske komisije za BiH sa više od četiri hiljade pitanja, skinuli BiH sa crnih lista Moneyvala i FATF-a, unaprijedili ekonomsko i sigurnosno stanje, kao i regionalnu saradnju, i u konačnici dobili pozitivno “Mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u EU", sa jasno identifikovanih četrnaest prioriteta koje BiH treba ispuniti kako bi dobila preporuku za otvaranje pregovora za pridruživanje Evropskoj uniji. Ono što predstavlja dobru perspektivu za BiH jeste kontinuirani napredak na putu NATO integracija i mogućnost da u narednoj godini, ako ne bude političkih opstrukcija i blokada, dobijemo kandidatski status na putu EU integracija, što bi značajno učvrstilo i unaprijedilo ukupne integracione napore BiH - rekao je on.


 Ključni izazovi koji su pred Parlamentom BiH na euroatlantskom putu u narednoj godini, po Zvizdićevim riječima, su u političkim opcijama koje dominantno dolaze iz RS-a i koje su dio vladajućih koalicija, a deklarativno se zalažu za EU integracije BiH, dok istovremeno nastoje u potpunosti blokirati NATO integracije BiH.


- Nažalost, te politike još uvijek uspijevaju zavarati dio domaće i međunarodne javnosti stvarajući iluziju o njihovoj evropskoj i demokratskoj orijentaciji, iako u posljednje vrijeme svjedočimo ozbiljnim naznakama da relevantni predstavnici vodećih zapadnih zemalja postaju svjesni takvih dvoličnih igrokaza, i spremni na konkretnije djelovanje u cilju jačanja kapaciteta i funkcionalnosti BiH kao buduće članice euroatlantskih asocijacija - kazao je on.


Zvizdić smatra da je BiH suočena sa dva ključna problema.


- Prvi je neprihvatanje stvarnosti da je BiH jedinstvena, demokratska i evropska država, društvo jednakopravnih ustavnih naroda i građana koji su nosilac političkog suvereniteta i zbog toga je održavanje fikcije o nepostojećoj državnosti ili samostalnosti bh. entiteta RS u potpunosti kontraproduktivno i vodi, prije svega, ka društvenoj i ekonomskoj regresiji RS-a. Kao posljedicu imamo blokadu rada institucija na nivou BiH u nastojanju da se da primat entitetima u odnosu na državu. Drugi problem je strah od prihvatanja pravne prakse EU i neminovnih reformi u oblasti ustavnog, političkog, pravosudnog i ekonomskog sistema i jačanja vladavine prava. A bez reformi nema napretka na putu euroatlantskih integracija, nema pristupa evropskim i drugim fondovima, nema ekonomskog oporavka i razvoja, nema novih investicija, niti kreiranja novih radnih mjesta. To je jasno svima koji u budućnosti žele vidjeti BiH u društvu modernih evropskih zemalja - zaključio je Zvizdić u intervjuu za Fenu.

 

 

(FENA/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI