blagdani na moru

Bh. građani (opet) hrle na Jadran: Nakon domaćih, najviše gostiju stiže iz BiH... Domaćini pomalo razočarani

Hronika 27.12.20, 10:15h

Bh. građani (opet) hrle na Jadran: Nakon domaćih, najviše gostiju stiže iz BiH... Domaćini pomalo razočarani
U svakom slučaju, domaćini su proteklih dana ponajviše očekivali upravo od domaćih gostiju pa je lagano razočaranje razumljivo

 


Jadranski su domaćini priželjkivali pa i očekivali nešto malo više turista za božićne blagdane, ali su ih na kraju ugostili samo oko sedam tisuća, prenosi Hina u nedjelju Večernji list.


Otprilike polovica su stranci, a polovica domaći gosti, kojih bi zasigurno bilo više da nije uvedena zabrana putovanja između županija.


Istina, potvrde o rezervaciji smještaja mogle su poslužiti kao dozvola za prelazak županijskih granica, ali u ova vremena korone malo je rezervacija, odluke o putovanju donose se u zadnji trenutak i često se plaća tek na licu mjesta, pa su se domaćini na kraju morali zadovoljti tek svakim trećim gostom u odnosu na turistički posjet tijekom lanjskog Božića.


U svakom slučaju, domaćini su proteklih dana ponajviše očekivali upravo od domaćih gostiju pa je lagano razočaranje razumljivo.


Kako god, gostiju je ovih dana očekivano najviše u Istri i na Kvarneru, i to 1400, odnosno 1300. Ali, i Splitsko-dalmatinska županija, recimo, ugostila ih je devetstotinjak. Od ukupno sedam tisuća, pet tisuća je u komercijalnim objektima, a dvije tisuće kod familije ili prijatelja.


Među gostima koji su platili noćenje većina od tri tisuće izabrala je obiteljski smještaj, u hotelima ih je oko tisuću, a u kampovima dvjestotinjak. Po brojnosti nakon domaćih gostiju slijede gosti iz Bosne i Hercegovine te Nijemci, a iznenađujuće visoko, na četvrtom mjestu, državljani su SAD-a.


Slovenski su turisti, s obzirom na broj kuća za odmor u Hrvatskoj, tek peti. Inače, cijeli prosinac prolazi sa sličnom strukturom i sličnim brojem gostiju. Od početka godine do prekjučer ostvareno je oko 40 posto noćenja u odnosu na lanjski prosinac.

 

(FENA/ad)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI