DRAGAN BURSAĆ/ tragikomedija

Je li afera 'Ikona' zaista početak kraja Dodikove političke karijere? Ima jedna vijest iz augusta 2014. za koju se ovdje malo zna...


26.12.20, 12:21h

 

 

www.balkans.aljazeera.net

 


Afera sa otuđenom ukrajinskom ikonom poprima tragikomičan i blasfemičan karakter, koji više pristoji kakvoj latinoameričkoj sapunici, nego ozbiljnim kriznim diplomatskim dešavanjima.


A sve to, paradoksalno, gura Milorada Dodika još dublje u politički bezdan i to od strane njegovog najužeg kruga saradnika.


Najprije, ikona koja je bila “izuzetno vrijedna umjetnina, stara 300 godina u pozlati“ kako su navodili mediji u RS-u, i koju je sa punom pažnjom Milorad Dodik poklonio Sergeju Lavrovu, postaje neki vidi metafizičke veze srpskih nacionalista u manjem BiH entitetu sa, kako oni to vole reći “majčicom Rusijom“.


Naravski, poznato vam je to, u međuvremenu se ispostavilo da je ikona vlasništvo i kulturno dobro Ukrajine i da je otuđena sa njene okupiranje teritorije na istoku, iz, Luganjske oblasti.


Četnici iz Slavjanoserbska


Sve se tada ubrzava i svijet se sa pravo pita, kako je moguće da Dodik jednom svjetskom diplomati poklanja tuđu stvar i kako je moguće da je isti primi? Čitava priča je boldovana pečatom u vosku koji bez svake sumnje pokazuje da je ikona ukrajinsko kulturno dobro.


Za one koji ne znaju, a malo je takvih u vrijeme rata između Ukrajine i Rusije, kada su proruski separatisti okupirali i odcijepili dio ukrajinske teritorije na istoku ove zemlje 2014. u oblastima Luganjska i Donjecka, djelovali su srpski dobrovoljci, teroristi, psi rata, na strani proruskih separatista.


Evo vam samo jedna vijest sa kraja augusta 2014. godine za koju se malo zna na našim prostorima, a, koja može biti krucijalno važna u istraživanju porijekla i puta ikone, od Luganjska do Banjaluke, pa dalje prema Rusiji i nazad.


Srpski četnici su ušli u Slavjanoserbsk.


“Srpski četnički odred „Jovan Šević“ je danas učestvovao u oslobađanju Slavjanoserbska, što ima posebnu simboličnu vrednost obzirom da ovaj četnički odred upravo nosi ime po čoveku koji je predvodio naseljavanje tog prostora srpskim življem u 18. veku. Uništili smo 19 ukrajinskih vojnika, nekoliko oklopnih jedinica, a zaplenjeno je takođe nekoliko oklopnih vozila“, saopštio je tada Bratislav Živković, komandant ovog četničkog odreda, prenijela je agencija Novorosija.


Novarusija je, inače, paradržava, koju čak ni Rusija ne priznaje, ali ju je itekako vojno, novčano i politički podržavala, a kako vidimo činili su to i srpski četnici.


Nastavak teksta čitajte na AJB

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

 


(DEPO PORTAL/ad)

 


BLIN
KOMENTARI