POGLED PREKO DRINE

Šta se krije iza afere 'Ikona': Džaba u BiH od svega prave slučaj, dokazat će Dodik da nije riječ o krađi niti vrijednoj umjetnini!

Front 25.12.20, 20:22h

Šta se krije iza afere 'Ikona': Džaba u BiH od svega prave slučaj, dokazat će Dodik da nije riječ o krađi niti vrijednoj umjetnini!
Hoće li Milorad Dodik, nakon što izađe iz bolnice gdje se liječi od virusa korona, konačno dati dodatno saopštenje o tome od koga je dobio ikonu koja je poklonjena ruskom šefu diplomatije?

 


 


Afera „Ikona“ u BiH kreirana je kako bi se pokazalo da Srbi i Rusi čine nezakonite radnje, rekao je potpredsjednik Skupštine Republike Srpske Milan Petković, prenose Novosti.rs.


On je ocijenio da se bespotrebno digla velika hajka u vezi sa ikonom koju je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplmatije Sergeju Lavrovu.


Ta hajka je očito nekima odgovarala i željeli su da nanesu štetu Republici Srpskoj, ali i dobrim odnosima koje Srpska ima sa Rusijom, rekao je Petković.


On je ocijenio da su pojedinci u BiH jedva dočekali da prave hajku, pa su članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović pokušali da naprave i „slučaj“, a sami su odbili da se sretnu sa Lavrovom.


- Oni su odbili sastanak sa Lavrovom, pravdajući to da se ne poštuje BiH, a situaciju u vezi sa ikonom željeli su da prikažu kako Srbi i Rusi čine neke nezakonite radnje, kako se poklanja neka ukradena ikona i slično - istakao je Petković, prenosi RTRS.


On je rekao da je objavljeno saopštenje iz kabineta srpskog člana Predsjedništva u kojem je navedeno da je riječ o ikoni koja je u posjedu jedne porodice već nekoliko godina, a u Srpskoj se nalazi duži niz godina.


Petković je napomenuo da je Lavrov svjetski diplomata, te da je sigurno da Dodik nije naivan da poklanja nešto što je nezakonito i dovodi u pitanje svoj integritet, i da se i on i Srpska pominju u negativnom kontekstu.


- Ubijeđen sam da će se Milorad Dodik dokazati da nije reč ni o kakvoj krađi ili vrijednoj umjetnini, nego o jednom ličnom poklonu Lavrovu koji nema nikakvu veliku vrijednost i da ćemo brzo okončati ovaj slučaj - rekao je Petković.


On je za Televiziju Hepi naveo i da je u BiH sve „slučaj“, pa tako i jedan poklon i nešto što je trebalo da bude dobra poruka.


Petković je kazao da se sve diže i na međunarodni nivo iz prostog razloga jer postoji sukob između Ukrajine i Rusije, a tu je uvijek i taj „sukob koji tinja“ u BiH među konstitutivnim narodima, pa se sada i od poklona pokušao napraviti diplomatski skandal.


On je također rekao i da je uvjeren da će predsjedavajući i srpski član Predsjedništva, nakon što izađe iz bolnice gdje se liječi od virusa korona, sigurno dati dodatno saopštenje o tome od koga je dobio ikonu koja je poklonjena ruskom šefu diplomatije, pišu Novosti.rs.

 


(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI