traži se pritvor od 30 dana

Pali narko dileri u BiH: Poznata imena svih uhapšenih u akciji 'Jug', Tužilaštvo i SIPA mjesecima sprovodili istragu

Hronika 22.12.20, 16:34h

Pali narko dileri u BiH: Poznata imena svih uhapšenih u akciji 'Jug', Tužilaštvo i SIPA mjesecima sprovodili istragu
Ove aktivnosti rezultat su višemjesečne temeljne istrage koju je provodilo Tužilaštvo BiH u saradnji sa SIPA-om, a navedene osobe su pod istragom zbog krivičnog djela neovlašteni promet opojnim drogama

 

 

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kiminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora od 30 dana za ukupno osam osumnjičenih osoba.


Mjera pritvora predložena je za osumnjičene - Refika Hasanovića, Mirzu Hodžića, Muhameda Mudrova, Enesa Kantića, Almira Ahmića, Alena Dugalića, Adnana Dizdarevića i Nedima Bukvića.


Mjera pritvora prema osumnjičenim predložena je zbog postojanja osnovane bojazni da bi, ukoliko bi se našli na slobodi, mogli uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak, kao i da bi boravkom na slobodi mogli ponoviti krivično djelo.


Osumnjičeni su pod istragom u predmetu u kojem je provedena akcija kodnog naziva „Jug“, koja je realizovana uz saradnju policijskih službenika Državne agencije za istrage i zaštitu - SIPA.


Ove aktivnosti rezultat su višemjesečne temeljne istrage koju je provodilo Tužilaštvo BiH u saradnji sa SIPA-om, a navedene osobe su pod istragom zbog krivičnog djela neovlašteni promet opojnim drogama.


U okviru istrage utvrđeno je da je tokom 2020. godine prvoosumnjičeni organizovao grupu ljudi na području BiH,  kojoj su kao pripadnici pristupili i ostali osumnjičeni, a koja je organizovana radi neovlaštenog međunarodnog prenosa i prodaje opojnih droga “kanabis-skank“ i „spid“ sa područja Albanije na područje BiH.


Tužilaštvo BiH nastavlja intenzivan rad na predmetu, saopćeno je iz te institucije.

 

FENA/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI