UGLEDNI NJEMAČKI ANALITIČAR SMATRA

Weber: Bakir Izetbegović je džepno izdanje svog oca, on je slab lider! I Dodik je samo džepno izdanje Miloševića, ali...

Front 22.12.20, 16:22h

Weber: Bakir Izetbegović je džepno izdanje svog oca, on je slab lider! I Dodik je samo džepno izdanje Miloševića, ali...
On je očigledno slab lider. Njegov otac, to se često previđa, u biti je bio muslimanski, moralni intelektualac, ali slab političar i državnik. Bakir je džepno izdanje svog oca - smatra Bodo Weber

 

 


Bodo Weber njemački je analitičar i jedan od najboljih poznavatelja stanja u Bosni i Hercegovini.

 


Weber je zaposlen u berlinskom "think tanku" Democratization Policy Council (DPC), u kojem se bavi analizom situacije u BiH. Autor je više studija na tu temu, a naročito je usmjeren na tematiku vladavine zakona, policijske reforme i decentralizacije.


Bosna i Hercegovina je ponovno u fokusu interesa međunarodne javnosti, između ostaloga i zbog pobjede Joea Bidena, izvrsnog poznavatelja stanja u regiji, na američkim predsjedničkim izborima, a u nedjelju su i nakon 12 godina održani prvi lokalni izbori u Mostaru.


Tim povodom, ali dan prije mostarskih izbora. Weber je u intervjuu za Index.hr, između ostaloga, govorio o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, ali i žestoko kritizirao politiku Hrvatske prema BiH, kao i predsjednika Zorana Milanovića.


Govoreći o stanju u našoj zemlji te odgovarajući na pitanje hoće li Bakir Izetbegović biti grobar stranke koju je osnovao njegov otac Alija i da li bi političkoj sceni u BiH uopće nedostajala SDA, Weber je rekao:


- Nisam siguran, ali on je očigledno slab lider. Njegov otac, to se često previđa, u biti je bio muslimanski, moralni intelektualac, ali slab političar i državnik. Bakir je džepno izdanje svog oca. No razlog u trenutačnoj slabosti SDA ipak ne bih vidio u samoj stranci, nego u slaboj i nedosljednoj politici međunarodne zajednice, EU-a i SAD-a prema BiH u zadnjem desetljeću i pol, koja je ojačala nacionalističku hrvatsku i srpsku politiku i elite, a na štetu države BiH, a i bošnjačke politike. I Dodik je samo džepno izdanje Miloševića, ali mu je slaba politika Zapada omogućila da se transformira u najjaču političku figuru u BiH.


Na pitanje o mogućim izmjenama Dejtonskog sporazuma te hoće li se Bidenova administracija aktivnije pozabaviti stanjem u BiH, Weber smatra:


- Ja to upravo iz toga iščitavam. Američka politika ima određeni dug prema sudbini BiH koji nije ispunila zadnjih 15 godina, odnosno, otkad je prebacila zapadno vodstvo na Zapadnom Balkanu na EU, a kojega se EU nije konzistentno dohvatila. SAD mora konačno naći način da blisko i učinkovito surađuje s Europskom Unijom kada je u pitanju BiH, ali i cijela regija.


Kompletan intervju čitajte ovdje.


(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI