Nakon skandalozne odluke

Čolpa: Srbija stavlja bijele trake na ruke građana FBiH! Sramotna je šutnja najviših državnih zvaničnika!

Front 22.12.20, 12:01h

Čolpa: Srbija stavlja bijele trake na ruke građana FBiH! Sramotna je šutnja najviših državnih zvaničnika!
Zamislite da kažemo da u BiH mogu ući državljani Njemačke koji imaju prebivalište u Bavarskoj, a oni iz Baden-Württemberga ne mogu, naveo je Čolpa

 

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Nihad Čolpa smatra skandaloznom odluku Srbije da ukine PCR test za stanovnike bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska prilikom njihovog ulaska u Srbiju, a ne i za stanovnike drugog dijela Bosne i Hercegovine.

 

Navodi u svojoj izjavi da "skandalozna odluka prema kojoj stanovnicima entiteta RS nije potreban PCR test prilikom ulaska u Srbiju, dok je ostalim stanovnicima BiH potreban negativan PCR test, pokazuje da je ta država još uvijek u dobu Slobodana Miloševića".

 

-Srbija stavlja bijele trake na ruku građanima koji ne žive u entitetu RS i ruši teritorijalni suverenitet Bosne i Hercegovine, odnosno ovom odlukom priznaje suverenitet entiteta RS. U nadležnosti Srbije nije da se bavi prebivalištem građana BiH ako imaju validan pasoš, osim ako Srbija ne smatra da je anektirala entitet RS, kao što je to uradila Rusija sa Krimom i Donbasom. Pašoš je dokument koji jednako važi za sve njegove nosioce ili za nikoga. Zamislite da kažemo da u BiH mogu ući državljani Njemačke koji imaju prebivalište u Bavarskoj, a oni iz Baden-Württemberga ne mogu - naveo je Čolpa.

 

Smatra zabrinjavajućom i sramotnom šutnju najviših državnih zvaničnika koji još nisu reagovali na, kako navodi, nediplomatsku i necivilizacijsku odluku vlasti u Srbiji.

 

Čolpa dalje ocjenjuje da Srbija nažalost u posljednjih nekoliko godina uspijeva političkim sredstvima ostvariti svoje ciljeve u BiH, što nije mogla ni u vremenu kada je iza nje stajala četvrta vojna sila na svijetu.

 

Sva posljednja negativna politička dešavanja u BiH govore nešto o kapacitetu ljudi koji vode politiku iz Sarajevu, stav je ovog federalnog zastupnika.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI