Nakon odluke o ponovnom otvaranju vreća

HNS: CIK BiH mora podnijeti ostavke, više od 46 posto biračkih mjesta je neregularno prebrojeno

Front 22.12.20, 10:04h

HNS: CIK BiH mora podnijeti ostavke, više od 46 posto biračkih mjesta je neregularno prebrojeno
Uz izborni inženjering koji su skandaloznim premještanjem iz jednog u drugo gradsko područje odradile bošnjačke stranke, SIP BiH stavlja izborni proces pod veo tajnosti gdje glasovi s tri gradska područja naseljena Hrvatima, bez ikakvog objašnjenja, nestaju ili ih se uopće ne prebrojava, smatraju u HNS-u

 

 

Odluka Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o ponovnom prebrojavanju čak 70 (od 150) biračkih mjesta u Mostaru potvrdila je sumnje o teškim neregularnostima i manipulacijama koje je Hrvatski narodni sabor (HNS) predočio javnosti, priopćeno je iz HNS-a.

 

U nedjelju od 17 sati, navode, imate tektonske promjene i trend izlaznosti na prostoru gdje živi stanovništvo bošnjačke nacionalnosti "što se ne može racionalno objasniti jer nikakve veće gužve nisu zabilježene na tim mjestima, a izlaznost neviđeno raste za nekoliko postotaka".

 

-Nakon što su zatvorena biračka mjesta u 19 sati prestaju bilo kakve informacije o daljnjem postupku prebrojavanja što je apsolutno nedopustivo za demokratski proces. Nadležne institucije za održavanje izbora u svim europskim državama prebroje uzorke od više stotina tisuća glasova za svega sat vremena, dok se u Mostaru događa da nikakve informacije javnost ne može dobiti i 37 sati poslije zatvaranja biračkih mjesta. Uz izborni inženjering koji su skandaloznim premještanjem iz jednog u drugo gradsko područje odradile bošnjačke stranke, SIP BiH stavlja izborni proces pod veo tajnosti gdje glasovi s tri gradska područja naseljena Hrvatima, bez ikakvog objašnjenja, nestaju ili ih se uopće ne prebrojava. Najveću odgovornost ovakvog postupanja snosi upravo ispolitizirani SIP BiH koji je nakon mostarskog sporazuma, ukrao demokraciju svim Mostarkama i Mostarcima, ističu iz HNS-a.

 

U priopćenju se navodi da je odluka SIP-a BiH potvrdila opravdane sumnje o kompromitaciji izbora što dovodi u pitanje cjelokupan izborni proces povijesnog dana za sve stanovnike Mostara.

 

-Nakon ovakvog skandala neviđenog razmjera, osobito u Mostaru koji je bio toliko godina bez izbornog procesa, zahtijevamo neopozive ostavke članova Središnjeg izbornog povjerenstva BiH jer nisu u mogućnosti uspostaviti standarde i uvjete za demokratsko održavanje izbornog procesa, kao i uključivanje pravosudnih i policijskih institucija u sve daljnje aktivnosti koje slijede, priopćeno je iz HNS-a.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI