Ruski stručnjaci o međunarodnom skandalu

Dvije opcije za dolazak ukrajinske ikone u BiH: Osoblje Milorada Dodika nije znalo za porijeklo ikone, inače...

Front 21.12.20, 20:47h

Dvije opcije za dolazak ukrajinske ikone u BiH: Osoblje Milorada Dodika nije znalo za porijeklo ikone, inače...
Ako se ministru vanjskih poslova predoči ikona na kojoj je pečat o pripadnosti drugoj državi, to neće ući ni na kakva vrata. Ali, ako se Dodik i njegovi pomoćnici mogu malo opravdati barem ne znajući strani jezik, tada su ruski diplomati, prihvativši takav dar, ne gledajući, napravili neprihvatljivu pogrešku, što je dovelo do međunarodnog skandala i još jednog udarca na imidž zemlje, navodi Nisnevič

 

 

Ruski stručnjaci komentiraju skandal koji je izbio nakon što je član predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik 14. decembra poklonio ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu drevnu ikonu koja bi, prema izvještajima medija, mogla biti ukradena s teritorije Donbasa, koji ne kontrolira službeni Kijev.

 

Prema riječima doktorice političkih nauka Julije Nisnevič, starovjerska ikona došla je u Bosnu i Hercegovinu ilegalnim kanalima, a za to su zaslužni plaćenici koji su djelovali na strani separatista u ukrajinskom Donbasu. Prema Nisnevič, druge mogućnosti praktički nisu vidljive.

 

NIsu znali porijeklo ikone

 

Tokom rata u BiH mnogi su se Rusi borili na strani Srba, prisjetila se politologinja u intervjuu za ruski servis Glasa Amerike.

 

- Također nije tajna da su Srbi učestovali u neprijateljstvima (protiv ukrajinske vojske - V.V.) u pravcima Donjecka i Luganska. Plaćenici obično nisu previše izbirljivi i rado će sa sobom ponijeti i ono što je loše. Neki od njih, boraveći u Lugansku, iskoristili su situaciju i ukrali ikonu koja je potom završila na crnom tržištu (BiH). U svakom slučaju, čini mi se da ovdje nema i ne može biti vjerske komponente – kazala je.

 

Prema međunarodnim stručnjacima, nekoliko hiljada dobrovoljaca iz Rusije i drugih zemalja ZND-a učestovalo je u agresiji na BiH, na strani Srba.

 

Čini se da osoblje Milorada Dodika nije znalo za porijeklo ikone, nastavlja Nisnevič. Inače, objašnjava, ova bi priča izgledala poput provokacije.

 

- To zapravo nameće pitanje diplomatskog nedostatka profesionalnosti obje strane. Ako se ministru vanjskih poslova predoči ikona na kojoj je pečat o pripadnosti drugoj državi, to neće ući ni na kakva vrata. Ali, ako se Dodik i njegovi pomoćnici mogu malo opravdati barem ne znajući strani jezik, tada su ruski diplomati, prihvativši takav dar, ne gledajući, napravili neprihvatljivu pogrešku, što je dovelo do međunarodnog skandala i još jednog udarca na imidž zemlje – navodi Nisnevič.

 

Istovremeno, naglašava da je razumljiv interes Moskve za Bosnu i Hercegovinu. Ovdje je glavni faktor spriječiti integraciju ove zemlje u NATO, kao i pokazati da Rusija nije toliko izolirana u međunarodnoj areni i da je još uvijek značajan igrač na Balkanu.

 

Militnati se borili u Donbasu

 

Andrej Okara, direktor Centra za istočnoevropske studije, također vjeruje da postoji malo mogućnosti za donošenje starovjerske ikone iz Luganske regije u Bosnu i Hercegovinu.

 

Postoje dva stvarna načina, kaže Okara.

 

- Nakon 2014., zbog opće zbrke i raširenog kriminala koji uvijek prate vojne operacije (na sada nekontroliranom teritoriju Istočne Ukrajine), takva bi se ikona mogla prošvercati na crno tržište kulturnih dobara, a odatle Dodikovim saradnicima. Osim toga, ikonu su mogli iznijeti militanti koji su se borili u Donbasu - naglašava.

 

U Luganskoj regiji postoje starovjerske zajednice, prisjeća se Okara.

 

- Konkretno, to su svećenici (tzv.„ Belokrinitsky pristanak “). Međutim, sudeći prema pečatu, ikona je teško mogla biti u bilo kojoj crkvi. Najvjerovatnije se čuvala u muzeju ili muzejskim fondovima – ističe Okara.

 

Poput Nisnevič, Okara naglašava da je integracija zemalja srednje i istočne Evrope u Sjevernoatlantski savez jedno od najbolnijih pitanja za Moskvu, te u tom kontekstu treba promatrati i posjet Sergeja Lavrova Balkanu.

 

- Cilj je ovdje jasan: usporiti na sve moguće načine, a idealno je spriječiti Bosnu i Hercegovinu da uđe u NATO; u manjoj se mjeri to odnosi na Evropsku uniju. Rusija taj proces doživljava izuzetno bolno. Otuda i njena opsesivna želja da naglasi svoju prisutnost na Balkanu - napominje analitičar.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI