DEPO KOMENTAR/ NAKON IZBORA U GRADU NA NERETVI

HDZ i SDA još su u sedlu, ali dobili su udarac od bosanske ljevice, hrvatske desnice i mostarskih Srba

Front 21.12.20, 13:53h

HDZ i SDA još su u sedlu, ali dobili su udarac od bosanske ljevice, hrvatske desnice i mostarskih Srba
Donosimo našu analizu izbora u Mostaru i prvih rezultata. Očito je da stvarnog pobjednika nema, ali ima dosta neugodnih iznenađenja za dosad neprikosnovene vladare u ovome gradu – HDZ BiH i SDA

 

Telegrafski izvještaj glasi – HDZ i SDA nisu pobijedili u Mostaru, ali još su u sedlu.


HDZ nije pobijedio, jer nije ostvario svoj maksimalistički cilj – imati sam ili sa svojim pomoćnim političkih polugama sigurnih 18 ruku u Gradskom vijeću i tako zacementirati Mostar kao „stolni hvatski grad“ na duži historijski period. To nisu uspjeli, kao što će, kako sada stvari stoje, teško sačuvati mjesto gradonačelnika Mostara u naredne četri godine. A upravo je to stolica sa koje se svačija zastava najbolje vihori.


Nije pobijedila ni SDA, koja je u celofanu probosanske Koalicije za Mostar imala ambiciozan plan dobivanja „ključa u bravu“ sa svojih 18 sigurnih ruku u Gradskom vijeću. Bošnjački „Dream team“ okupio se oko ovoga plana – bili su tu zajedno Bakir Izetbegović, ali i u Mostaru utjecajni Denis Zvizdić, Fahrudin Radončić, Željko Komšić,ostaci Silajdžićeve SBiH, te niz manje važnih ili zaboravljenih „asova bh. (ratne) i postratne političke scene“ poput Sefera Halilovića. I sve to pod ravnanjem „Grande Capoa“ Safeta Oručevića, čovjeka sa nespornim autoritetom kod velikog dijela Bošnjaka u gradu Mostaru. 

 

Ipak, ni ovaj plan nije uspio, pa će se Koalicija za Mostar morati zadovoljiti sa tek dvije trećine zastupnika od onih na koje je računala u svojim projekcijama.

 


Račune svima njima pomrsili su radikalni desničari, umjereni ljevičari i mostarski Srbi.


Pravo iznenađenje izbora u Mostaru je uspjeh Hrvatske republikanske stranke (HPS), koja će, po svemu sudeći, imati tri zastupnika u Gradskom vijeću. Za Dragana Čovića i ekipu je to zasigurno neugodno iznenađenje koje je stiglo sa veće desnice nego što je sam on i HDZ. Sve do juče izgledalo je kako je, preko HNS-a, potpuno eutanizirao opoziciju unutar hrvatskog korpusa, ali je ovo očit signal da ni kod svih Hrvata ne prolazi isključivo monolitna nacionalna priča. Izborni zakon jeste važna priča na kojoj jaše Čović, ali glasači ne zaboravljaju ni gubitake na drugim frontovima - ekonomskim, demografskim, kulturološkim. U svakom slučaju, „republikanci“ će imati značajnu ulogu u budućem sklapanju vlasti u Mostaru.


Istovremeno, SDA je dobila također udarac, ali sa ljevice. Doduše, ne takav kakav ju je strefio u Sarajevu, ali očito da je BH Blok (SDP i NS) uspio u nacionalno podijeljenom Mostaru napraviti dosta ozbiljan izborni iskorak i praktično se nematnuti kao faktor bez kojeg će se teško moći voditi politika u ovom gradu. Uspjeh je zasigurno eho sudske presude Irme Baralije na Evropskom sudu za ljudska prava, kao i izbora u Sarajevu, ali je i dokaz da u Mostaru postoji demokratsko-građanski potencijal koji se ne smije zanemariti.


Ipak, najviše je sinoć slavila Koalicija „Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar“, koja želi da politički predstavlja danas malobrojnu srpsku zajednicu o ovome gradu. Osvojili su jedno mjesto u Gradskom vijeću, što za njih predstavlja veliki signal i ohrabrenje. Tačno je da iza njih stoje SNSD i SDS, ali je isto tako tačno i da su pripadnici ove zajednice bili diskriminirani i maginalizirani u gradu na Neretvi. Od strane i Hrvata i Bošnjaka.

 

Zato potomci Alekse Šantića i mnogih drugih velikana srpskog imena iz grada na obalama Neretve, mogu biti sa pravom zadovoljni.


I to je Mostar.

 

(Foto: AA/DEPO Portal/ak)

 

BLIN
KOMENTARI