NEDŽAD S. HADŽIMUSIĆ/ Skadar na Neretvi (?)

Ima izać' iz zone sumraka! Može li to Mostar 20. decembra, nakon dugih 12 godina?!


18.12.20, 20:47h

 

 

Svi oni koje nije zateklo, potreslo i preduboko zaboljelo rušenje Starog (nakon Dubrovnika, sarajevske Vijećnice, banjalučke ljepotice Ferhadija džamije, potom mostova na Savi i Dunavu itd...) u trećem Balkanskom ratu, nisu svoji. Niti oni koji se nisu ozbiljno zapitali kako nam se i zašto sve to baš ovdje moralo dogoditi - usred mirnodobskog blagostanja Europe, manje-više mirne implozije onolikog SSSR-a, česko-slovačkog razvoda uz kriglu piva i pada Berlinskog zida.


Zato poželimo da prekosutra, *20. decembra/prosinca 2020., Neretva poteče 'uzvodno'. Jer, sa dolaskom nove, Bidenove administracije u Washingtonu, uz pojačanu pozornost nekih članica EU, po prvi put u 15 godina postoji realna šansa za značajniji zaokret politike Zapada prema BiH. 


Prema Bodi Weberu, višem saradniku DBC-a iz Berlina, građanke i građani Mostara u nedelju "mogu i moraju" spriječiti trajnu etno-teritorijalnu dezintegraciju svoga grada u režiji dvojca SDA&HDZ sa eskort strankama. Kako? Tako što će svoj glas dati nezavisnim strankama i kandidatima. 


Dakle, m o r a j u osigurati dvotrećinsku većinu u gradskom vijeću, da bi potom donijeli novi statut grada Mostara sukladan europskim vrijednostima. Dovoljno za dobar novi početak nesuđene prijestolnice europske kulture (u konkurenciji sa Banjalukom!) u nedavnom, prvom pokušaju...


/*da ne bude zabune, termin lokalnih izbora nakon sušnih 12 godina proglasila je nevjerovatna Mostarka, gospođa Irma Baralija (vjerovatno prva gradonačelnica Mostara ikad!), skupa sa nadležnima Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, te uz potporu (su)odgovornih, napokon proaktivnih predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

***
#MostarMostarkamaPaMostarcima


(16.07.2017)... u domaćim medijima, posebno na TV1 te internet portalima, već su osvanuli detalji, izvještaji i manje-više predvidivi komentari.


Najjaču rezonancu dobila je početna, potom i završna poruka iz obraćanja glavnog laureata, predsjednika Mesića da je 'čin rušenja Starog mosta, simbola grada domaćina, bio u sklopu udruženog zločinačkog poduhvata - PODJELE BiH.


Pročitaj: MOSTARSKI MIMARI - Ima izać' iz zone sumraka!

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 


BLIN
KOMENTARI