PISMO KOMŠIĆU, DŽAFEROVIĆU I MINISTRICI TURKOVIĆ

Magazinović: Lijepo je što tražite istragu oko 'Dodikove ikone', ali šta je sa pokradenim bh. blagom koje je završilo u Srbiji?!

Front 18.12.20, 11:56h

Magazinović: Lijepo je što tražite istragu oko 'Dodikove ikone', ali šta je sa pokradenim bh. blagom koje je završilo u Srbiji?!
Smatram da je ovo dobra prilika i pravi trenutak da Vam skrenem pažnju da postoji i kulturno blago Bosne i Hercegovine koje je na različite, vrlo moguće nelegalne načine, završilo izvan granica BiH - navodi Magazinović

 

 


Saša Magazinović, poslanik u Parlamentu BiH, uputio je institucijama vlasti Republike Srbije, kao i Predsjedništvu BiH i Ministrastvu vanjskih poslova BiH, pismo u vezi umjetničkog djela koje ima status nacionalnog spomenika BiH, a koje se trenutno nalazi u Srbiji i u međuvremenu je proglašeno nacionalnim blagom Srbije.


Pismo je adresirano na Šefika Džaferovića i Željka Komšića, članove Predsjedništva BiH, te Biseru Turković, ministricu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, a prenosimo ga u cjelosti u nastavku:
 


Poštovani,


Pratio sam Vaše energične reakcije na diplomatski skandal oko uručivanja poklona predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine gosp. Milorada Dodika ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu, pozlaćene ikone za koju se tvrdi da se radi o ukradenom ukrajinskom artefaktu. Podržavam Vaš angažman da se slučaj istraži i izađe u susret zahtjevu Ukrajine.


Smatram da je ovo dobra prilika i pravi trenutak da Vam skrenem pažnju da postoji i kulturno blago Bosne i Hercegovine koje je na različite, vrlo moguće nelegalne načine, završilo izvan granica Bosne i Hercegovine.


U prilogu Vam dostavljam pismo koje sam uputio institucijama vlasti Republike Srbije u vezi umjetničkog djela koje ima status nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine, a koje se trenutno nalazi u Srbiji i u međuvremenu je proglašeno nacionalnim blagom Srbije. Za ovim djelom je raspisana i Interpolova potraga.


Gospodin Enver Mulabdić, u čijem vlasništvu su bile otuđene umjetnine koje su proglašene Nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine se 2018-te godine obratio Predsjedništvu BiH. Na žalost, nikad ga niko nije kontaktirao niti mu je odgovoreno na pismo.


Očekujem u ovom slučaju Vaš angažman i jednako energičnu reakciju kao u slučaju ukrajinskog kulturnog blaga, sa nadom da će ovaj nacionalni spomenik naše države, kao i ostali iz zbirke porodice Mulabdić, uskoro biti vraćen kući. Na raspolaganju sam Vam za dodatne informacije i dokaze u vezi ovog slučaja - napisao je u svom pismu Saša Magazinović.


Pismo koje je Magazinović uputio institucijama vlasti Republike Srbije možete pročitati ovdje.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)
                                                                                                          

 

 

 

BLIN
KOMENTARI