CURE PRVI DETALJI IZ SUDNICE

Burno na suđenju direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću: Kako je špijunirao Osmica... Otkrivena i jedna šokantna informacija

Hronika 18.12.20, 11:03h

Burno na suđenju direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću: Kako je špijunirao Osmica... Otkrivena i jedna šokantna informacija
Početkom novembra potvrđena je optužnica protiv Mehmedagića i Pekića

 

Na Sudu BiH danas je počelo suđenje direktoru Osmanu Mehmedagiću i uposleniku OSA-e Muhamedu Pekiću zbog zloupotrebe službenog položaja.

 

Oni su 2.12. se izjasnili o krivici i obojica su rekla da nisu krivi. 

 

Početkom novembra potvrđena je optužnica protiv Mehmedagića i Pekića.

 

"Optuženi se terete da su, tokom mjeseca augusta 2020. godine, zloupotrijebili svoj službeni položaj ili ovlasti, kao i resurse i kapacitete Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, u svrhe privatnih i osobnih interesa, kako bi došli do informacija i fotografija, o pošiljatelju anonimne kaznene prijave protiv direktora OSA. Vršeći navedene radnje, optuženi su višestruko zlouporabili svoj položaj, kao i zvanične zakonom utvrđene procedure i službene radnje, te prekršili pravo na nepovredivost pismene i poštanske komunikacije zagarantirano Ustavom Bosne i Hercegovine i Međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima", navodi se u optužnici. 

 

Više informacija sa današnjeg ročišta bit će poznato tokom dana, no sudeći po onome što putem društvenih mreža javljaju novinari koji prate današnje suđenje, u sudnici je izuzetno burno.

 

- Burno je na glavnom pretresu u predmetu protiv direktora OSA-e.Tužilaštvo ga tereti za zloupotrebu položaja, resursa i kapaciteta Agecije zarad pribavljanja informacija od ličnog interesa.Od Tužilastva smo čuli da je direktor OSA-e špijunirao podnosioca anonimne prijave protiv njega - napisala je kratko novinarka Aljazeere Balkans Arduana Pribinja u svom Twiiter komentaru.

 

A kako javlja Avaz, na Sudu je jutros otkrivena i jedna šokantna informacija. Drugooptuženi Muhamed Pekić, inače, rukovodilac Odsjeka za cyber sigurnost u OSA-i, tražio je da mu se plati advokat po službenoj dužnosti, što je Sud i uvažio. U prevodu, država će mu iz narodnih para i budžeta plaćati advokata za ovaj sudski proces.

 

Međutim, kako je otkrio tužilac Oleg Čavka, Pekić je kupio stan od 300.000 na Marin Dvoru i to od bivšeg selektora bh. nogometne reprezentacije Mehmeda Baždarevića.

 

Kako je pojasnio Čavka, finansijskom istragom je utvrđeno da Pekić punu godinu dana nije s računa dizao platu, zbog čega se postavlja pitanje zašto će mu advokat po službenoj dužnosti.

 

Prema informacijama koje je sa ročišta objavila agencija Patria, Senka Nožica, advokatica optuženog Mehmedagića, istakla je više puta da je riječ o „montiranoj optužnici“ i da je krajnji cilj maknuti Mehmedagića s pozicije koju obavlja.


- Časni sude, ta politička nastojanja ne smiju se dešavati preko pravosuđa. Dokaz tvrdnji koju govorim je i činjenica da u Tužilaštvu BiH imamo optužnicu i nove tri istrage protiv mog branjenika - kazala je Nožica.

 

(DEPO PORTAL/mr/ad)

BLIN
KOMENTARI