Reakcija iz SDP-a na skandaloznu izjavu

Novca za vakcine nemaju, ali imaju za skupe automobile! Neka se odreknu beneficija i vrate nekvalitetne respiratore

Front 17.12.20, 09:45h

Novca za vakcine nemaju, ali imaju za skupe automobile! Neka se odreknu beneficija i vrate nekvalitetne respiratore
Izjava da će vakcine biti plaćene nakon usvajanja budžeta za iduću godinu je skandalozna, smatraju u SDP-u

 

Socijaldemokratska partija BiH poziva Vladu FBiH da se prestane igrati sa životima građana i da hitno uplati novac i izvrši nabavku vakcine za Covid-19. Izjava da će vakcine biti plaćene nakon usvajanja budžeta za iduću godinu je skandalozna, iako su skandali glavna karakteristika rada ove vlade.

 

Ukoliko nemaju dovoljno novca, neka se odreknu svojih beneficija i neka dobavljaču vrate nekvalitetne respiratore. Tih 10 miliona KM će biti dovoljno za nabavku vakcina. U trenutku kada na dnevnoj osnovi gubimo desetine života zbog virusa Covid-19, nonšalantnost većine SDA, HDZ i zelene ljevice je neprihvatljiva, da ne kažemo kriminalna.

 

Ako misle da će pričom da je brzo usvajanje budžeta nužno za nabavku vakcine prinuditi opoziciju da podrži budžet ove Vlade grdno se varaju. Nećemo dopustiti da u budžet pod izlikom borbe protiv virusa ponovo budu ugrađene kojekakve nove Srebrene maline, drvoprerađivači za nabavku maski i ko zna kakve još malverzacije.

 

Vladajuća koalicija SDA, HDZ BiH i zelena ljevica se nastavljaju igrati sa životima građana i vrijeme je da prestanu. Iako već odavno znaju da moraju uplatiti novac za vakcine oni su dozvolili da istekne rok i da ugroze pravovremenu isporuku vakcina za građane BiH.

 

SDP BiH poziva Vladu Federacije BiH da sazove hitnu sjednicu kako bi što prije riješili ovaj problem.

 

Premijer Novalić i predsjednik SDA Bakir izetbegović nas mjesecima uvjeravaju da se ekonomija razvija i da se povećava broj zaposlenih. Mogu li onda javnosti objasniti zašto jedino Federacija BiH nije uplatila novac za vakcine, dok su Republika Srpska i Brčko Distrikt pronašli novac za to i u roku ga uplatili? Gdje je nestao novac od tog ekonomskog napretka i gdje je nestao novac od kredita MMF-a?

 

Zahtijevamo od premijera Novalića da od nabavljača sumnjivih respiratora traže povrat novca jer je većina bolnica odbila primiti ove respiratore. Stoga, pozivamo Vladu FBiH da odmah pokrene proceduru vraćanja respiratora “FH Srebrena malina”, preduzeću za preradu i konzerviranje voća i povrća i da traži povrat novca zbog nezadovoljavajućeg kvaliteta respiratora koje su isporučili. Tih 10 miliona KM, koliko su platili za respiratore, će biti dovoljno za nabavku vakcina kako bi građanima na vrijeme osigurali dovoljne količine vakcina.

 

Koalicija SDA, zelena ljevica i HDZ BiH je i u dosadašnjem radu pokazala da nisu u stanju da zaštite ni građane ni ekonomiju. Do sada se to najviše odražavalo na lošiji ekonomski položaj građana, ali ovaj put njihov nemar i nesposobnost će biti odgovorni za gubljenje života građana, koji bi mogli biti spašeni pravovremenom nabavkom vakcina. Broj umrlih raste iz dana u dan i svaki trenutak može biti presudan. Koliko još života će žrtvovati prije nego što svoj posao shvate ozbiljno - saopćeno je iz SDP-a.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI