VIDEO/ Održana pres-konferencija

CIK potvrdio rezultate izbora u BiH, ali ne i za Srebrenicu i Doboj: Šta će biti s Općinom Travnik?

Front 16.12.20, 16:02h

CIK potvrdio rezultate izbora u BiH, ali ne i za Srebrenicu i Doboj: Šta će biti s Općinom Travnik?
Izborni zakon ne poznaje situaciju o smrti kandidata tokom samog izbornog procesa, što je potvrdio i Bakalar, ali poznaje slučajeve kad je, nakon službene potvrde rezultata, nemoguće dodijeliti osvojeni mandat

 

 Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine potvrdila je rezultate lokalnih izbora održanih u Bosni i Hercegovini 15. novembra ove godine.

 

Potvrđeni su i rezultati iz Travnika, ali budući da je kandidat za načelnika s najviše dobijenih glasova preminuo tokom izbornog dana, CIK će naknadno donijeti relevantnu odluku u smislu rješavanja ove situacije, na osnovu tumačenja Izbornog zakona BiH.

 

To je na današnjoj pres-konferenciji kazao predsjednik CIK-a Željko Bakalar ne želeći prejudicirati buduću odluku.

 

Izborni zakon ne poznaje situaciju o smrti kandidata tokom samog izbornog procesa, što je potvrdio i Bakalar, ali poznaje slučajeve kad je, nakon službene potvrde rezultata, nemoguće dodijeliti osvojeni mandat.

 

Rezutati nisu još potvrđeni za Srebrenicu i Doboj jer se vode postupci na osnovu prigovora, kao ni za Skupštinu Grada u Zvorniku, što će CIK učiniti naknadnom dopunskom odlukom.

 

Bakalar je kazao da su ovogodišnji lokalni izbori u BiH uspješno organizirani iako je aktuelni saziv Centralne izborne komisije BiH imao niz problema u turbulentnoj izbornoj godini, suočavajući se i s osporavanjima legitimiteta te s uvjetima koje je diktirala epidemija koronavirusa.

 

Potvrđeni su rezultati za 64 općinska vijeća, 55 skupština opština u Republici Srpskoj, 190 načelnika općina, 14 gradskih vijeća u FBiH, pet skupština gradova u Republici Srpskoj, kao i za Skupštinu Brčko Distrikta.

 

Nakon službene potvrde, kazao je Bakalar, od danas teku rokovi za formiranje novih lokalnih vlasti.

 

CIK je donio i sedam naredbi za ponovno brojanje glasova na 182 biračka mjesta uključujući i glasačko mjesto u Generalnom konzulatu u Minhenu.

 

Predsjednik CIK-a ističe i da zbog aktuelne pandemije neće biti organiziranja svečanosti dodjele certifikata o osvojenim mandatima izuzev ako neko od kandidata bude instistirao na toj formi.

 

U vezi sa izborima u Mostaru, zakazanim za 20. decembar, Centralna izborna komisija organizirat će, kako je najavljeno, posebnu pres-konferenciju.

 

Na današnjoj je CIK predstavio i publikaciju "Uloga društvenih medija u izbornom procesu - Smjernice za izborne aktere“.

 

Kao prvo izdanje CIK-a te vrste, priručnik pokušava da usmjeri izborne aktere u pravcu ispravnog i zakonitog korišćenja socijalnih mreža u izbornom procesu.

 

Član CIK-a Suad Arnautović ukazao je, kao i predsjednik Bakalar, na značaj te publikacije koja bi trebalo da rezultira kodeksom vođenja izborne kampanje na internetu.

 

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI