NEDŽAD BRANKOVIĆ PRISJEĆA SE SVOG ISKUSTVA SA OPTUŽNICOM

Bivši premijer Vlade FBiH u poruci Novaliću: 'Naše društvo previše je ostrašćeno za skidanje glava, ali sve ima svoj redoslijed...'

Front 15.12.20, 10:30h

Bivši premijer Vlade FBiH u poruci Novaliću: 'Naše društvo previše je ostrašćeno za skidanje glava, ali sve ima svoj redoslijed...'
Branković je te 2009. godine bio u sličnoj situaciju kao i trenutni premijer Fadil Novalić (SDA), protiv kojeg je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu u aferi “Respiratori”

 

 


 Nedžad Branković politički je veteran SDA, a trenutno obavlja dužnost zamjenika ministra prometa i komunikacija u Vijeću ministara BiH.


No, ono što je zanimljivo jeste da je Branković obavljao i dužnost premijera Federacije BiH od 2007. do 2009. godine. Tada je Branković podnio ostavku na ovo mjesto na zahtjev SDA jer je protiv njega podignuta i potvrđena optužnica pred Kantonalnim sudom u Sarajevu.


Branković se sumnjičio da je 2007. godine uz pomoć ranijeg premijera Edhema Bičakčića došao do stana u elitnom sarajevskom naselju Ciglanama. Stan vrijednosti pola miliona KM, Branković je otkupio za 46.017 KM u certifikatima, protuvrijednosti 900 KM.


Tri godine poslije, Branković je oslobođen svih optužbi.


Dakle, Branković je te 2009. godine bio u sličnoj situaciju kao i trenutni premijer Fadil Novalić (SDA), protiv kojeg je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu u aferi “Respiratori”.


Branković za Raport govori o toj paraleli, stanju u SDA, ali o infrastrukturnim projektima.


Krenulo se u razgovoru od Novalića...


- Nije to jednostavno komentirati. U mom slučaju, ja sam dao ostavku u noći pred Kongres SDA kada sam vidio da je Tihić (Sulejman, tadašnji predsjednik SDA, op.a.) ponovo dobio povjerenje Kongresa da bude predsjednik u novom mandatu. Već tada sam znao da nemam njegovo povjerenje... Tada sam znao i da je moja optužnica bila potvrđena. Iako sam ja tada dao ostavku niko nikad nije rekao jesam li ja to trebao uraditi ili nisam jer sam nakon tri godine oslobođen krivnje - kaže Branković za Raport.


On ističe i da je naše društvo previše ostrašćeno za skidanje glava.


- Mi moramo naučiti da sve ima svoj redoslijed.


Dakle, vi mislite da on ne treba podnijeti ostavku - pita je novinar


- Nakon mog iskustva, ja ne znam šta bi mogao preporučiti premijeru Novaliću. Ja znam kako je njemu. On to najbolje osjeća koliko može nositi ovaj teret javnosti - kaže Branković.


Kako Branković komentariše trenutne turbulencije u SDA te o čemu je još govori u intervjuu za Raport, čitajte ovdje

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI