Šef ruske diplomatije u posjeti BiH

Komšić i Džaferović o razlozima odbijanja sastanka: Lavrov je pokazao nepoštivanje BiH, mi smo ponosni i odlučni ljudi

Front 15.12.20, 09:58h

Komšić i Džaferović o razlozima odbijanja sastanka: Lavrov je pokazao nepoštivanje BiH, mi smo ponosni i odlučni ljudi
Lavrov bi se trebao sastati s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković, a planiran je i sastanak delegacija ministarstava ove BiH i Rusije

 

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić odbili su danas sastanak sa ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovim koji se nalazi u posjeti BiH.

 

"Želimo da na ovaj način očuvamo dostojanstvo i ponos svoje domovine BiH. Ruska Federacija je velika država, svjetska sila, BiH nije svjetska sila, ali je veoma važna država u svijetu. Imamo svoj ponos i želimo da kažemo šta mislimo u datom trenutku. Rusija poštuje Dejtonski mirovni sporazum, ali izjave koje su jučer date na pres-konferenciji od strane ministra Lavrova, govore nam nešto drugačije", naveo je Džaferović.

 

Poručio je da poštovati Dejtonski mirovni sproazum znači poštovati sve njegove anekse.

 

"Prva stvar koja se navodi u sporazumu je država BiH, njen kontitunitet, institucije, njena zastava i grb. To se mora poštovati, to jučer nije ispoštovano. Poštovati Dejtonski sporazum znači poštovati svih 11 aneksa. Odlazak OHR-a iz BiH zagovaraju snage koje stalno govore o secesiji.

 

Ideja je bila da odemo na sastanak i sve ovo kažemo ili da ne odemo na sastanak. Procijenili smo na kraju da je ovaj postupak jača poruka. Ovo je poruka i našim prijateljima iz Evrope, našim partnerima, da smo mi ponosni ljudi i odlučni. Kada jedanput donesemo odluku u ovoj zemlji, moramo je se pridžavati", naveo je Džaferović.

 

Lavrov bi se trebao sastati s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković, a planiran je i sastanak delegacija ministarstava ove BiH i Rusije.

 

U 10:45 sati bit će potpisan Plan konsultacija između Ministarstva vanjskih poslova u Vijeću ministara i Ministarstva vanjskih poslova Rusije za period 2020/2021.

 

Lavrov se jučer sastao sa Dodikom, nakon čega je poručio "da svaki pokušaj da se ruši Dejton ili da se vrši njegova erozija može dovesti do ozbiljnih posljedica".

 

Održao je i sastanak s liderom HDZ-a Draganom Čovićem na kojem je razgovarano o političkoj situaciji u BiH i hitnosti promjene Izbornog zakona BiH.

 

(N1, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI