Novo normalno

Hoće li nam zaista za letove i prelazak granica trebati 'Covid pasoš'? Evo šta se zasad zna

Lifestyle 09.12.20, 20:26h

Hoće li nam zaista za letove i prelazak granica trebati 'Covid pasoš'? Evo šta se zasad zna
Jedna je aplikacija u probnoj upotrebi, a druga u finalnoj fazi. Putnici bi u njih učitavali rezultate testa i dokaz o vakcinisanju

 

Pandemija je promijenila našu svakodnevicu, a kamoli putovanja. Jeste li ikada uopće mogli zamisliti da bi uz onaj standardni, po novom mogli koristiti i tzv. covid pasoš?

 

Prema pisanju američkog lista Washington Post, riječ je o konceptu koji se od samih početaka pandemije spominje kao rješenje za normalizaciju industrije putovanja. Koncept ovih dana (dok se primjerice u Velikoj Britaniji kreće s prvim cijepljenjima), ubrzano postaje stvarnost.

 

Prema pisanju WP-a, "covid pasoš" (koji se još naziva i pasoš cijepljenja ili pak zdravstveni pasoš), prvenstveno je namijenjen međunarodnim putnicima. U slučaju onih koje spominje taj list, radi se o aplikacijama.

 

Jedna od njih već je u eksperimentalnoj upotrebi, a druga u finalnoj fazi razvoja. Korisnici bi u te aplikacije mogli učitavati svoje verificirane rezultate testiranja i - jednog dana - dokaz o vakcinaciji.

 

Aplikacija koja se već testira zove se CommonPass i "testira" se od ovog mjeseca na letovima nekih aviokompanija između New Yorka, Londona, Singapura i Hong Konga (iako je određeni posao po tom pitanju već odrađen u oktobru). Program djeluje putem Appleovog Health appa na IOS-u ili pak CommonHealtha na Androidu, povezan je s 230 američkih zdravstvenih sistema te funkcionira putem skeniranja koda koji sadrži podatke o korisniku - rezultate testiranja ili potvrde o vakcinaciji te planove za putovanje. Aplikacija se, prema trenutnim reakcijama, sviđa primjerice i Star Allianceu, koji je već pozvao na uspostavljanje globalnog sustava verifikacije testiranja i cijepljenja. Dapače, brojne zračne kompanije razmišljaju o cijepljenju kao uvjetu za putovanja u budućnosti.

 

Druga aplikacija zove se IATA Travel Pass, i na njenom razvoju radi Međunarodna udruga za zračni prevoz (IATA). Ona bi trebala biti predstavljena u prvim mjesecima 2021. godine. Prvo će biti dostupna Appleovim korisnicima, a kasnije i onima koji koriste Android. Za razliku od prve aplikacije, ova ni putnicima davala i dodatne informacije o zdravstvenim obvezama i centrima za vakcinisanje i testiranje.

 

No, mnogi su skeptični i ideji prilaze s oprezom, među njima i Svjetska zdravstvena organizacija, koja i dalje upozorava da trenutno nema dokaza su osobe koje su preboljele covid i imaju antitijela zaštićene od ponovne zaraze. Prema takvima "covid pasoš" ne znači nužno "imunitet pasoš". Skeptici strahuju i od udara na privatnost, potencijalne diskriminacije te ohrabrivanja neodgovornog ponašanja.

 

Neke zemlje već uvode pravila koja su na tragu ideje o pasošu. Primjerice, u vrijeme pandemije ekstremno zatvorena Mađarska navodno je odlučila dozvoljavati ulazak u zemlju onima koji mogu dokazati da su se u proteklih šest mjeseci zarazili te oporavili, odnosno ako mogu predočiti pozitivne i negativne rezultate testiranja. Island, s druge strane, navodno razmišlja da oporavljene građane izuzme od opće obaveze nošenja maske.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI