Norveška obezbijedila finansijska sredstva

Visoka delegacija obišla izolatorij u Općoj bolnici: Stiže moderna medicinska oprema, otvaranje za deset dana

Hronika 09.12.20, 17:59h

Visoka delegacija obišla izolatorij u Općoj bolnici: Stiže moderna medicinska oprema, otvaranje za deset dana
Norveška vlada je obezbijedila finansijska sredstva i za nabavku moderne medicinske opreme za ovaj izolatorij, koja će se koristiti isključivo za liječenje pacijenata oboljelih od Covid-19

 

Tokom današnjeg obilaska Covid bolnice-izolatorija u sastavu Opće bolnice "Prim. dr Abdulah Nakaš" Sarajevo, norveški ambasador u BiH Olav Reinertsen izrazio je zadovoljstvo urađenim poslom, koji je rezultat dobre dugogodišnje saradnje njegove zemlje, UNDP-a i Vlade Kantona Sarajevo.

 

Naglasio je da je Norveška vlada obezbijedila finansijska sredstva i za nabavku moderne medicinske opreme za ovaj izolatorij, koja će se koristiti isključivo za liječenje pacijenata oboljelih od Covid-19.

 

- Koronavirus ne poznaje granice i svi moramo sarađivati - kazao je ambasador Reinertsen.

 

Dodao je da Norveška pomaže i druge bolnice u BiH te je pozvao građane BiH da poštuju preporučene mjere zaštite, saopćeno je iz Opće bolnice "Prim. dr Abdulah Nakaš".

 

Rezidentna predsjednica UNDP-a u BiH Steliana Nedera je također bila u delegaciji koja je posjetila Opću bolnicu. Uz sve pohvale za urađeni posao istakla je i značaj otvaranja Covid bolnice-izolatorija jer će se povećati broj bolničkih kreveta za smještaj pacijenata te da će se u ovom prostoru i nakon Covid-19 moći liječiti pacijenti od drugih infektivnih bolesti.

 

Premijer KS Mario Nenadić je tom prilikom podsjetio da su radovi na adaptaciji bivše garnizone ambulante urađeni u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) te da su počeli prije par mjeseci. Kazao je da ga raduje činjenica da će za desetak dana biti sve završeno.

 

- Vlada KS je za ovaj projekat izdvojila 1.150.000 KM te omogućila zapošljavanje nedostajućeg medicinskog kadra - kazao je Nenadić.

 

V.d. direktora Opće bolnice "Prim. dr Abdulah Nakaš" Sarajevo Ismet Gavrankapetanović zahvalio je Norveškoj vladi i norveškom ambasadoru, UNDP-u i Vladi KS na pomoći da se uspostavi Covid bolnica, čime će se kapaciteti za liječenje Covid pacijenata proširiti za 44 bolesnička kreveta, a okončanjem druge faze i adaptacijom prvog sprata istog objekta, na 100 postelja.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI