Predsjednik VSTV-a na sastanku u Banjaluci

Tegeltija se na Twitteru oprostio od Džeja, pa dobio prijetnju: 'I ti ćeš brzo za njim'; Dodik: Priprema se orkan napada na RS

Front 08.12.20, 14:27h

Tegeltija se na Twitteru oprostio od Džeja, pa dobio prijetnju: 'I ti ćeš brzo za njim'; Dodik: Priprema se orkan napada na RS
Dodik je istakao da postoji očekivanje da će Bidenova administracija provesti projekat koji očekuje Sarajevo, da se pokuša oslabiti RS

 

Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH je nakon sastanka u Banjaluci s Željkom Cvijanović, predsjednicom RS i Miloradom Dodikom, srpskim članom Predsjedništva BiH, rekao da se u Sarajevu ne osjeća bezbjedno i da mu prijete likvidacijom.

 

"Što se mene tiče, uslovi za rad na nivou BiH, kad sam u pitanju ja, a vjerujem i ostali zvaničnici iz RS postaju nemogući. Nemoguće u ovakvim uslovima obavljati funkciju na dostojanstven i zakonit način", rekao je Tegeltija i dodao da će javnost o svojoj odluci o daljim koracima obavijestiti u četvrtak.

 

Dodik je rekao da se priprema orkan napada na RS, a da ti napadi počinju smjenom srpskih kadrova iz institucija BiH i preuzimanjem pravosuđa od strane SDA.

 

"RS je ugrožena napadima iz Sarajeva, bivše američke administracije, dijela EU administracije koja pokušava da BiH uredi kao građansku zemlju ugrožavajući ustavni poredak dva entiteta i tri naroda", rekao je Dodik. 

 

On je istakao da postoji očekivanje da će Bidenova administracija provesti projekat koji očekuje Sarajevo, da se pokuša oslabiti RS.

 

Pozvao je sve faktore u RS na okupljanje i dodao da u RS je svima garantovana bezbjednost.

 

Cvijanović je rekla da su napadi na Tegeltiju i druge srpske predstavnike alarm i poziv na uzbunu, i dodala da je u takvom ambijentu nemoguće obavljati svoj posao.

 

Ona je rekla da je uloga međunarodne zajednice u reformi pravosuđa neprincipijelna i da je sama učestvovala u kreiranju ovakvog ambijenta, uz napomenu da se RS zalaže za reformu pravosuđa ali da ona ne može da se vodi parcijalno i protiv srpskih kadrova.

 

Dodik je rekao da dio EU priprema novi zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu koji bi, kako tvrdi, umanjuo ulogu RS i srpskih predstavnika u pravosuđu i istakao je da RS neće glasati za takav zakon.

 

Naglasio je da treba pozvati zemlje u regionu da se i one pozabave situacijom u BiH i naglasio da RS podržava BiH s dva entiteta i tri konstitutivna naroda, a Bošnjake i Hrvate je pozvao na dijalog ali bez učešća međunarodnog faktora.

 

Dodik je dodao da RS nema plan za separaciju.

 

Podsjetimo, Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) vrši provjere u vezi sa prijetnjama koje su putem društvene mreže Twitter upućene predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Milanu Tegeltiji, a o svemu je obaviješteno i Tužilaštvo BiH.

 

Tegeltija je ranije potvrdio da je u nedjelju dobio prijetnje smrću putem društvene mreže Twitter.

 

On je na svom Twitter nalogu napisao da je preminuo njegov omiljeni pjevač Džej Ramadanovski, što je drugi nalog pod nazivom "RVI crveno" retvitovao i napisao "I ti ćeš brzo za njim".

 

Tegeltija je naveo da je ovu prijetnju prijavio direktoru Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Darku Ćulumu

 

(Nezavisne.com, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI