milionske zarade

Zime nema jer biznis cvjeta: Ko je najbogatiji načelnik u BiH nakon izbora?

Biznis Klub 07.12.20, 14:23h

Zime nema jer biznis cvjeta: Ko je najbogatiji načelnik u BiH nakon izbora?
U dvije prethodne godine su prihodi bili u sličnom iznosu

 

U prethodnom mandatu dvojica načelnika važila su za najbogatije u BiH. Riječ je o Đemalu Memagiću, načelniku Olova i Seadu Džafiću, načelniku Kalesije.

 

Memagić je “izborio” novi mandat nakon što je bio jedini kandidat u svojoj opštini. S druge strane, Džafić je, prema konačnim rezultatim Centralne izborne komisije, izgubio mandat, piše BiznisInfo

 

Doduše, Džafić je poražen sa samo jednim glasom razlike i traži novo brojanje glasova, pa ostaje da se vidi da li će se šta promijeniti.  

 

Kako sada stvari stoje, načelnik bez konkurencije po bogatstvu u narednom periodu će biti Memagić.

 

dzemal-memagic

Džemal Memagić

Njegovo bogatstvo najvećim dijelom dolazi od kompanije “Alma Ras” čiji je vlasnik, a koja jedna od najuspješnijih domaćih firmi.


Prošle godine su prihodi firme “Alma Ras”, prema saznanjima BiznisInfa, iznosili oko 60 miliona KM. U dvije prethodne godine su prihodi bili u sličnom iznosu.

 

Ključni pokazatelj je: Čista dobit kompanije u 2019. je bila oko 6 miliona KM, slično kao i godinu ranije, dok je u 2017. bila skoro 10 miliona. To znači da je za samo tri godine ostvarena čista zarada od preko 20 miliona KM. 


Kada je riječ o Džafiću, u posljednjem imovinskom kartonu prijavio je imovinu vrijednu čak 46 miliona KM. Najveći dio tog iznosa predstavlja vrijednost njegove firme “Unis-Tok” koja se bavi obradom metala, koju je on procijenio na 35 miliona maraka.

 

sead-dzafic

Sead Džafić

( BiznisInfoDEPO PORTAL/mr)

BLIN
KOMENTARI