Prijedlog zastupnika u Parlamentu FBiH

Čolpa: Kreditni aranžman s MMF-om uvjetovati formiranjem Vlade FBiH

Front 06.12.20, 11:23h

Čolpa: Kreditni aranžman s MMF-om uvjetovati formiranjem Vlade FBiH
Razmjere krize najbolje se ogledaju u tome da je Federacija BiH apsolutni svjetski rekorder bez izabrane vlade

 

Vladajuća koalicija ne želi ni 'dogovoriti' razgovore o uspostavi vlasti na nivou FBiH, jedino oko čega će sigurno razgovarati i dogovoriti je novo kreditno zaduženje, kazao je zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Nihad Čolpa.

 

Kako je kazao Čolpa, desetkovana vlada u tehničkom mandatu nema kapaciteta, legitimiteta niti programa mjera za ekonomski oporavak čime bi eventualno mogla opravdati novo kreditno zaduženje građana. 

 

 - Razmjere krize najbolje se ogledaju u tome da je Federacija BiH apsolutni svjetski rekorder bez izabrane vlade. Bojim se da je odustajanje od razgovara za formiranje vlade nova “mapa puta” za podjelu FBiH. Ako vlast ubrzo ne bude uspostavljena u skladu s voljom birača iz 2018. godine, trenutna izvršna Vlada FBiH bi se vremenom mogla početi topiti, što je vjerojatno plan onih koji žele podijeljenu država. Na bazi pomenutih činjenica jasno je da je formiranje Vijeća ministara BiH bez Federalne vlade jedna je od historijskih političkih grešaka. Eventualni izlaz iz političke krize u FBiH vidim u tome da Parlament FBiH uvjetuje novo kreditno zaduženje s formiranjem nove vlade FBiH i prethodno izrađenim planom za ekonomski oporavak - kazao je Čolpa.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI