Sada i zvanično iz Tužilaštva BiH

I Jelka obuhvaćena: Podignuta optužnicu protiv Novalića, Solaka, Hodžića i Milićević u predmetu 'Respiratori'

Front 04.12.20, 14:30h

I Jelka obuhvaćena: Podignuta optužnicu protiv Novalića, Solaka, Hodžića i Milićević u predmetu 'Respiratori'
Istraga protiv osumnjičenog Aleksandara Zolaka nastavlja se u odvojenom predmetu, jer je istraga proširena u odnosu na postojanje osnova sumnje da su i u drugim slučajevima od strane Agencije za lijekove i medicinska sredstva donošene nezakonite odluke

 

 

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu u aferi "Respiratori", saznaje Avaz.

 

Optuženi su Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Fikret Hodžić! U ovom predmetu bio je osumnjičen i Aleksandar Zorlak, direktor Agencije za lijekove BiH, ali on nije u optužnici. No u optužnici se našla Jelka Milićević. Optužena je i firma "Srebrena malina".

 

Ova četorka se tereti se za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, pranje novca, zloupotrebu službenog položaja, sticanje protupravne imovinske koristi, krivotvorenje isprava, primanje dara, a zbog nabavke 100 respiratora iz Kine.

 

Optužnica je poslana Sudu BiH na potvrđivanje, a do jučer osumnjičeni, sada optuženi, prethodnih dana dali su završne iskaze u Tužilaštvu.

 

Ova afera već sedam mjeseci potresa Federaciju zbog nabavke uređaja vrijednih 10,5 miliona KM za koje je utvrđeno da su beskorisni i precijenjeni. Još nikada nisu ni podijeljeni svim medicinskim ustanovama jer nije utvrđeno da li su ispravni.

 

Nikada još nije okončana ni njihova verifikacija. U ovoj aferi saslušano je na desetine svjedoka, od Jelke Miličević, Hasana Ganibegovića, Edite Kalajdžić, Asima Sarajlića, Sebije Izetbegović, Nasera Orića, Ane Bavrke...

 

Kako je zvanično saopćeno iz Tužilaštva BiH, optuženoj Jelki Milićević se stavlja na teret da je počinila kazneno djelo - Nesavjesan rad u službi iz članka 387. KZ FBiH.

 

Optužnicom se optuženima stavlja na teret počinjenje navedenih kaznenih djela u svezi sa nabavkom 100 komada respiratora u vrijednosti od 10.530.000,00 KM, te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000,00 KM za potrebe borbe protiv korona virusa u Federaciji Bosne i Hercegovine u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće.

 

Optuženom Fadilu Novaliću se stavlja na teret da je koristeći okolnosti proglašenja pandemije, kao i kapacitete ovlasti premijera u Vladi Federacije BiH osmislio plan nezakonite isplate budžetskih sredstava za potrebe kupovine sredstava i opreme za borbu protiv korona virusa.

 

U tom su se planu u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi pridružili Fahrudin Solak, Fikret Hodžić i pravna osoba „F. H. Srebrena malina“ d.o.o. Srebrenica. Ova udružena skupina potom je nabavila 100 komada respiratora ACM812A po uvećanim cijenama, pri čemu se isporučeni respiratori ne mogu koristiti u svrhe radi kojih su nabavljeni – za potrebe liječenja bolesti Covid-19, usljed čega je po budžet Federacije BiH nastupila imovinska šteta i omogućeno sticanje protupravne imovinske koristi koja bi bila podjeljenja između pripadnika udružene skupine.

 

Optužena Jelka Milićević, tereti se da je počinila kazneno djelo nesavjestan rad u službi jer je svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa omogućila ovakvu nabavku respiratora, a potom propuštanjem svojih zakonom propisanih dužnosti nije spriječila nastupanje štetne posljedice.

 

Istraga protiv osumnjičenog Aleksandara Zolaka nastavlja se u odvojenom predmetu, jer je istraga proširena u odnosu na postojanje osnova sumnje da su i u drugim slučajevima od strane Agencije za lijekove i medicinska sredstva donošene nezakonite odluke.

 

Tužilaštvo BiH istovremeno obavještava javnost da se nastavlja istraga protiv više drugih osoba u odnosu na kazneno djelo -Pomoć učinitelju poslije učinjenog kaznenog djela, a u odnosu na postupak nabavke i raspodjele respiratora koji su predmet ove optužnice.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI