VIDEO/ Privreda na koljenima

Ministar Džindić: Za 391 izvoznika 30 miliona KM direktne pomoći

Biznis Klub 03.12.20, 14:42h

Ministar Džindić: Za 391 izvoznika 30 miliona KM direktne pomoći
Dodao je da je u toku priprema dodatnih mjera Vlade za pomoć privredi

 

 

Ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić izjavio je danas u Sarajevu da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela odluku o raspodjeli 30 miliona KM direktne pomoći za 391 izvozno orijentisanu kompaniju.

 

Na pres-konferenciji koja je održana u toku sjednice Vlade, Džindić je rekao da su odlukom obuhvaćeni sektori metalske, elektro i automobilske industrije sa oko 15 miliona KM; industrija građevinskog matarijala i nemetala sa 690.000 KM; drvna, papirna i grafička industrija sa oko pet miliona KM; proizvodnja tekstila, odjeće, obuće i kože sa oko četiri miliona KM, te hemijska, farmaceutska i industrija gume i plastike sa oko pet miliona KM.

 

- U narednih nekoliko dana bit će potpisani ugovori s onima kojima su sredstva dodijeljena nakon čega slijedi raspodjela sredstava - istakao je Džindić.

 

Dodao je da je u toku priprema dodatnih mjera Vlade za pomoć privredi.

 

Džindić je naveo da je Vlada danas usvojila odluku o smanjenju cijene gasa prema distributerima za 8,5 posto koja stupa na snagu od 1. januara 2021. godine.

 

- Molimo sve distributere da za taj iznos umanje cijenu krajnjim potrošačima, odnosno građanima BiH - naglasio je Džindić.

 

Pojasnio je da je Vlada prihvatila prijedlog odluke o razrješenju direktora Operatora za obnovljive izvore energije i eikasnu kogeneraciju zbog isteka mandata 14. decembra 2020., a na tu dužnost do okončanja konkursne procedure imenovan je kao v.d. Željko Določek.

 

Također, dodao je da je data saglasnost za razrješenje predsjednika Nazornog odbora RMU Banovići Bege Birparića i imenovanje Amira Brigića na tu poziciju.

 

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI