Naučnici njemačkih univerziteta došli do važnog saznanja

Otkriven pokazatelj teškog toka bolesti: Ovo bi moglo pomoći u smanjenju stope smrtnosti od Covida-19

Lifestyle 03.12.20, 09:26h

Otkriven pokazatelj teškog toka bolesti: Ovo bi moglo pomoći u smanjenju stope smrtnosti od Covida-19
Molekularnom signaturom u krvi mogao bi dakle biti rano prepoznat mogući teški tok oboljenja i shodno tomu poduzete mjere za intenzivno liječenje

 

Naučnici njemačkih univerziteta otkrili su dvije vrste nezrelih stanica u krvi koje objašnjavaju zgrušavanje krvi kod oboljenja od COVID-a 19. Tako je moguće rano prepoznati da bi tijek oboljenja mogao biti težak.

 

Još uvijek je nejasno zašto infekcija koronavirusom Sars-CoV-2 kod brojnih inficiranih osoba protječe s blagim simptomima ili bez simptoma, a drugima ugrožava život.

 

Kod teškog tijeka bolesti COVID 19 često se radi o krivoj reakciji tijela na upalu. Upala zahvati pluća, ponekad su pogođeni i srce ili bubrezi. Često dolazi do oštećenja krvnih žila i do jačeg zgrušavanja krvi, uslijed čega se u plućima mogu stvoriti ugrušci krvi. To je često neposredni uzrok smrti kod teškog tijeka oboljenja od COVID-a 19.

 

Za teški tok karakteristična dva tipa nezrelih stanica

 

Jedan tim naučnika s više njemačkih univerziteta i instituta iz pokrajine Schleswig-Holstein i iz Nizozemske sad su u krvi pacijenata oboljelih od COVID-a 19 otkrili pokazatelj koji bi već u ranoj fazi mogao upućivati na mogući teški tok oboljenja.

 

Naučnici okupljeni u njemačkom klasteru izvrsnosti PMI Precision Medicine in Chronic Inflammation (precizna medicina kod hroničnih upala) otkrili su nezrele stanice trombocita, koji imaju ključnu ulogu u zgrušavanju krvi.

 

Ti takozvani megakariociti inače se nalaze u koštanoj srži gdje dozrijevaju u gotove krvne stanice. Ali, one se mogu naći i u krvi u slučaju zatrovanja krvi, navodi voditelj studije Florian Tran s Instituta za kliničku molekularnu biologiju Univerziteta u Kielu. „Poznamo takve pojave nezrelih stanica u krvi teško oboljelih pacijentica i pacijenata, primjerice kod bakterijske sepse (zatrovanja krvi)." To bi moglo ukazivati da opasne probleme sa zgrušavanjem krvi izazivaju te nezrele stanice.

 

Osim toga naučnici su u uzorcima krvi otkrili jako puno nezrelih crvenih krvnih zrnaca (eritrocita), koja obično sazrijevaju u koštanoj srži. Crvena krvna zrnca su odgovorna za prijenos kisika u tijelu. Brojna nezrela crvena krvna zrnca ukazuju na nedostatak kisika. To je poznata reakcija kod teškog oboljenja pluća.

 

Rano prepoznati mogućnost teškog toka bolesti

 

„Skupa s drugim podacima kao što su kliničke laboratorijske vrijednosti i mjerenje količine tvari koje ukazuju na upalu mogli smo stvoriti neku vrstu 'otiska prsta', signaturu promijenjenog načina funkcioniranja tih stanica i pratiti neko vrijeme", kaže dr. Neha Mishra, suautorica studije.

 

Molekularnom signaturom u krvi mogao bi dakle biti rano prepoznat mogući teški tok oboljenja i shodno tomu poduzete mjere za intenzivno liječenje.

 

Na istraživanju je surađivao međunarodni tim znanstvenika. Nove spoznaje su u stručnom časopisu Immunity objavili znanstvenici sa Univerziteta Christiana Albrechta iz Kiela (CAU), Univerzitetske klinike Schleswig-Holsteins (UKSH), Univerziteta iz Bonna, Kölna, Lübecka, Tübingena i nizozemskog Nijmegena, zatim Znanstvenog centra Borstel – Leibniz za plućne bolesti i Njemačkog centra za neurodegenerativna oboljenja (DZNE) skupa s kolegama njemačkog znanstvenog saveza Deutsche COVID-19 OMICS Initiative (DeCOI).

 

(Dw.com, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI