Žele onemogućiti zimski turizam

Austrija uvodi jako stroge mjere na granicama za Božić: Žele spriječiti Balkance da putuju u domovinu

Front 02.12.20, 20:16h

Austrija uvodi jako stroge mjere na granicama za Božić: Žele spriječiti Balkance da putuju u domovinu
Austrija namjerava da spriječi odlazak na odmor na Balkan

 

Austrija popušta mjere zatvaranja, što uključuje otvaranje skijališta od 24. decembra, ali istodobno od ponedjeljka uvodi stroge mjere ulaska u zemlju uz desetodnevnu samoizolaciju, čime se želi onemogućiti zimski turizam, saopćio je u srijedu austrijski kancelar Sebastian Kurz.

 

"Situacija se popravila i mi možemo pristupiti opreznom otvaranju korak po korak", rekao je kancelar Sebastian Kurz na zajedničkoj konferenciji za medije.

 

Rekao je da je incidencija trenutno povoljnija nego prije nekoliko sedmica kada su donesene stroge mjere zatvaranja, ali da na snazi i dalje ostaju brojne mjere u borbi protiv širenja koronavirusa.

 

"Mi do ljeta sljedeće godine moramo računati s nekom vrstom mjera. Pandemija još nije iza nas", rekao je Kurz.

 

U mjere popuštanja spada povratak nastavi u školama, otvaranje trgovina i muzeja, kao i usluga poput frizera.

 

Predviđeno je da i skijališta prorade od 24. decembra. No istodobno svi hoteli i restorani ostaju zatvoreni do 7. januara, čime se želi onemogućiti dolazak stranih turista do kraja sezone blagdana.

 

Strogi uvjeti za ulazak u zemlju

 

Isto tako se od ponedjeljka 7. decembra do 10. januara uvodi desetodnevna samoizolacija za sve koji ulaze u Austriju s izuzetkom tranzita. Ovu izolaciju će biti moguće prekinuti nakon pet dana uz predočenje negativnog testa na covid-19.

 

Ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer je objasnio kako se strogim uvjetima za one koji preko praznika budu napuštali Austriju želi spriječiti pojačano širenje koronavirusa.

 

"Pokazalo se nakon ljetnih praznika da su povratnici u Austriju, posebice iz zemalja zapadnog Balkana, prouzročili veliki broj novih zaraza", rekao je ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer.

 

Ministar je naglasio kako oni koji putuju preko praznika izvan Austrije moraju biti svjesni da će povratak u Austriju biti "povezan s velikim ograničenjima".

 

"Preko ljeta je virus dovezen u Austriju i to sada moramo spriječiti", rekao je Kurz. On je naglasio da će kod pravila o samoizolaciji postojati iznimke kod onih koji iz poslovnih razloga prelaze granicu, ali da ne bi trebalo biti "odlazaka na novogodišnji party u Prag ili posjete rodbini na Balkanu".

 

Od pravila će biti izuzeti i oni koji u Austriju dolaze iz zemalja u kojima je incidencija u posljednjih sedam dana manja od 100, a taj uvjet trenutno ispunjavaju samo Irska, Finska i Island.

 

Tokom božićnih blagdana ljudi će moći slaviti u manjim skupinama do 10 ljudi.

 

Na dnevnoj razini broj novozaraženih u Austriji pao je od sredine novembra s oko 9000 na oko 4000.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI