Prva digitalna banka u BiH

Budućnost je zvanično počela: ProCredit banka omogućila korištenje elektronskog potpisa i za klijente

Biznis Klub 02.12.20, 11:17h

Budućnost je zvanično počela: ProCredit banka omogućila korištenje elektronskog potpisa i za klijente
Prvi klijent s kojim je razmijenjen elektronski potpis je dugogodišnji partner Banke, kompanija Inelex d.o.o., koja se bavi prodajom opreme za proizvodnju energije

 

 


ProCredit Bank d.d. je primanjem certifikata slovenskog Halcom-a u oktobru ove godine zvanično postala prva banka na tržištu BiH koja koristi elektronski potpis u svom poslovanju. Tada je pojašnjeno da će se primjenom elektronskog potpisa ubrzati razmjena dokumenata i obavljanje elektronskih transakcija što će, nadalje, doprinijeti sigurnijem i jednostavnijem poslovanju, ali i neminovno dovesti do razvoja novih usluga. Nakon što je elektronski potpis uveden u internom poslovanju banke, tačno mjesec dana kasnije, njegovo korištenje je omogućeno i klijentima banke.


- Digitalizacija je, kako je jasno pokazao period od marta do danas, ne samo ključ kvaliteta usluga nego i transparentnosti i dostupnosti, podjednako u javnom i u privatnom sektoru. Naš fokus na digitalizaciju i stalno ulaganje u zaposlene koje razumiju ovu perspektivu i potrebe klijenta, nije počeo niti će završiti s pandemijom - kaže Vladimir Rajić, član Uprave ProCredit Bank.


- Mi već godinama predano radimo na ovom segmentu i zagovaranju digitalizacije, a vrhunac je upravo sada tu, možemo reći da je budućnost upravo počela - prokomentarisao je Rajić odluku o uvođenju elektronskog potpisa i za klijente.


Prvi klijent s kojim je razmijenjen elektronski potpis je dugogodišnji partner Banke, kompanija Inelex d.o.o., koja se bavi prodajom opreme za proizvodnju energije.


- Izrazito nam je zadovoljstvo razmijeniti prvi elektronski potpis sa ProCredit Bank, našom dugogodišnjom bankom koja uvijek razumije potrebe klijenata. Inelex d.o.o., već punih 20 (dvadeset) godina posluje u BIH i u inostranstvu i izrazito smo zadovoljni sa uslužnim portfoliom i inovacijama koje banka nudi. ProCredit Bank je još jednom dokazala da je pionir kada je u pitanju digitalno bankarstvo, upravo kroz uvođenje elektronskog potpisa, te omogućavanje korištenja istog svojim klijentima. Radujemo se uštedi vremena i papira u daljnjim potpisivanjima dokumenata elektronskim putem - kaže Esad Šahbegović, vlasnik kompanije Inelex d.o.o.

 

vlado-digitalni-potpis2


Šta će se sve promijeniti primjenom elektronskog potpisa?


Kao nastavak mota koji koristi ProCredit banka, „Banka bez redova“, prva pogodnost je da će od sada korištenje i kompleksnijih bankarskih usluga biti omogućeno bez fizičkog dolaska u banku. Konkretno, elektronski potpis će značajno ubrzati proces uspostave poslovnih odnosa između Banke i klijenata, uključujući i proces odobravanja kreditno-dokumentarnih proizvoda, što je svakako vijest koja će obradovati mnoge.


Značajne su i uštede koje će se ostvariti zbog potpune eliminacije printanja različitih dokumenata, njihovog slanja putem kurirskih službi ili pošte i dolaska u banku.


Nezanemariv je i segment aktivnijeg učešća u zaštiti okoliša kod svih uključenih strana, a Banka upravo zaštitu okoliša stavlja u srž svoje poslovne strategije. U tehničkom smislu, ukratko, najveća prednost novih tehnologija je mogućnost ugovaranja usluga banke sa klijentom iz bilo kojeg mjesta i u bilo koje vrijeme, bez potrebe dolaska u poslovnicu radi potpisivanja dokumenata. Elektronski potpis će svakako podići i kvalitet podrške klijentima, uzimajući u obzir automatizaciju usluga i transparentnije informacije koje digitalne tehnologije nose sa sobom.

 
Ovo je korak u budućnost koju su korisnici usluga odavno očekivali i nadamo se da će on uskoro biti proširen na ostale banke, ali i sve druge segmente života, naročito u javnom sektoru koji mora pratiti ovaj razvoj zbog ukupne održivosti sistema i olakšavanja svakodnevnih operacija.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI